Dobrev Kláráék magas rangú horvát politikusokkal tárgyaltak Zágrábban (+videó)

Az euró bevezetésének szakmai kérdéseiről beszéltek, miután Horvátországban január óta már euróval fizetnek.

Bodnár Zoltán társaságában Horvátországba utazott Dobrev Klára csütörtökön, hogy a korábbi horvát miniszterelnök-helyettessel és pénzügyminiszterrel találkozzanak.

„A horvátok sikertörténetének egyik legfontosabb része, hogy szemben Orbánékkal, itt soha egyetlen kormány sem használta a kuna gyengítését tudatos politikai eszközként. Soha nem történt olyan, hogy a kuna leértékelésével, akárcsak rövid időre is, de kockáztassák az ország valódi gazdasági fejlődésének lehetőségét.

Az árnyékkormány számára a horvátok sikere követendő példa. Mert világosan látszik,

csak politikai akarat és fegyelem kell az euró bevezetéséhez.

Az Árnyékkormány elkötelezett az euró bevezetése mellett és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magyarok számára az euró ne pusztán egy álom, hanem az európai élet egyik alapja legyen”

– posztolta Dobrev Zágrábból.

Dobrev beszámolt arról is, hogy Zágrábból hazafelé a sokadik benzinkútnál is azt látta, hogy átszámítva 520 foritnál is kevesebbe kerül egy liter gázolaj vagy benzin.

„Ez azt jelenti, hogy egyes magyar kutakhoz képest

akár 100 forinttal lehet olcsóbban tankolni a horvátoknál.

Valójában tehát szó sincs háborús benzinárakról, Orbán Viktor a felelős a megfizetethetetlen magyar üzemanyagárakért!”

– mutatott rá.

Mint írta, a horvátok megértették: ha meg akarják állítani a drágulást, be kell vezetni az eurót.

„Ez a nemzeti érdek. És ez a magyarok érdeke is”

– tette hozzá.

A találkozó során Bodnár Zoltán elmondta: a legfontosabb következtetés az, hogy erős elszántság és közös politikai akarat kell ahhoz, hogy ez egy sikeres történet legyen.

Hozzátette: nagyon pozitívak ezek a tapasztalatok, és Magyarország számára az iránymutatást adja, hogy el kell határozni az eurózónához történő csatlakozást, az euró bevezetését, felismerve és megértve annak valamennyi előnyét.

Dobrev Klára hangsúlyozta: az árnyékkormány egyik legfontosabb feladata, hogy elindítsa azt a menetrendet, „hogy hogyan fogjuk a magyar eurót bevezetni, hogyan lesz stabil fizetőeszköze az embereknek, hogyan szabadulunk meg a közel 50 százalékos élelmiszer-inflációtól”.

„Ezen fogunk dolgozni az elkövetkezendő időben és mindenkitől, akitől tapasztalatot tudunk szerezni, az elkövetkezendő időben tanulni fogunk. Mert csak így lehet felelősen politizálni”

– mondta Dobrev.

Videó:

(Dobrev Klára/Facebook)

 

Valódi Hírek