Óriási erőkkel terjeszti a háborús propagandát a Kreml Magyarországon

Láthatóan tudatos, szervezett, átgondolt stratégia alapján próbálja a Kreml befolyásolni a magyar közvéleményt az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, amelyben központi szerepe van a közösségi felületeknek, különösen a Facebooknak.

A Political Capital kutatóintézet gyűjtötte össze azokat a tényeket, példákat és részleteket, amelyek alapján egyértelműnek tűnik, hogy

az orosz dezinformációs kampány brutális méreteket öltött a magyarországi online térben.

  • A zsidó származású ukrán elnök, Vologyimir Zselenszkij valójában náci;
  • A Majdan után népirtás zajlott Ukrajnában;
  • Ukrajna atomfegyvert akar.

Az orosz dezinformációs kampány lényegében arra fókuszál, hogy a közvéleményben elültessék annak a gondolatát, hogy igazából Oroszország az áldozat, és valójában nem is tehet arról, hogy civil áldozatok életét is követelő háborút indított egy független ország ellen.

Ebben a kampányban óriási segítségére van az oroszoknak a Fidesz-kormány holdudvarába tartozó médiafelületek és szakértőként beállított beszélő fejeknek, akár a közmédiában. Ilyen például Bende Balázs, a közmédia külpolitikai vezető szerkesztője, akinek a nevéhez fűződik az a kiszivárgott beszéd, ahol gyakorlatilag felvázolja az MTVA dolgozóinak, hogy milyen politikai erőt kell a közmédiában támogatniuk. Bende az M1-en többek között arról beszélt, hogy az orosz lakosság háromnegyede támogatja Vlagyimir Putyin háborúját.

A Híradó honlapján megjelent cikkben az is beszédes, hogy nagyon sokáig nem háborúként vagy megszállásként hivatkoztak a konfliktusra, hanem az oroszok kifejezését átvéve,

„különleges katonai hadműveletként”,

amelyre az ukrán területeken élő oroszok védelmében van szükség.

Putyin háborújának 75 százalékos oroszországi támogatottságát a közmédia egy „néhány hónappal ezelőtt végzett közvélemény-kutatás” alapján állítja, de erre nincs hivatkozás, nincs forrás, nem tudni, ki készítette, és úgy általában érdemes legalább minimálisan árnyalni egy ilyen állítást, ha ezeket a részleteket nem tudni.

A Political Capital arra is felhívja a figyelmet, hogy létezik valódi, tárgyilagos tájékoztatás is a kormánymédiában, az oroszbarát konteók és dezinformációk kibontását pedig olyan, a fideszes közönség köreiben közkedvelt „szakértőkre” bízzák, mint például Georg Spöttle vagy ifj. Lomnici Zoltán. Utóbbiról derült ki 2019-ben, hogy úgy nyilatkozik szakértőként a közmédiának, hogy előtte az anyagot készítő riporter adja neki az elmondandó szöveget.

Ahogy a kutatóintézet írja:

„A kormányoldalon a jelen helyzetben egyre inkább az látszik, hogy létezik egy „központi”, nagyrészt Ukrajna mellett álló narratíva a politikai elit részéről, a tárgyilagos tájékoztatás is jelen van a kormánypárti médiában, míg a Kreml-párti, ukránellenes narratívák közvetítését „kiszervezik” Fidesz körül csoportosuló szakembereknek, véleményvezéreknek – aztán ezek a vélemények, elemzések tűnnek fel a kormányzati irányítású sajtó hasábjain. Ebben a tekintetben tehát a magyar kormánypárt hintapolitikája nem szűnt meg”.

Ez a hintapolitika egyébként jól tetten érhető volt a kormánypropagandában is. Bayer Zsolt vagy Deák Dániel például másfél hete még

hahotázva számoltak be arról, hogy mindenki hülye, aki szerint Oroszország megtámadja Ukrajnát,

ahogy a Pesti Srácok lelkesítő írásának is azt a címet adták, hogy aki Ukrajna mellett áll, az hazaáruló. Aztán a tényleges konfliktus kitörése után ezeket a bejegyzéseket vagy

eltüntették, vagy módosították, vagy egyszerűen csak nem reflektáltak a korábbi állításaikra.

De nemcsak a kormányhoz közeli médiafelületek és propagandisták szajkózzák az orosz álláspontot a háborúról, hanem változatos, magyar nyelvű, orosz kötődésű felületek is. A Political Capital megvizsgálta a Facebookon terjedő posztokat és kommenteket is a témában, és feltűnt, hogy az Orosz Hírek nevű, 80 ezer Facebook-követős portál – amelynek még impresszuma sincs, csak egy orosz emailcíme –, kezdte el itthon a leglendületesebben nyomni a Kreml narratíváját, majd az egyik ilyen posztjuk szinte önálló életre kelt. Ebben a brutális mennyiségű megosztást és interakciót kapó Facebook-posztjukban ugyanazt a narratívát ismétlik el, ami a kormánymédiában is gyakran visszatérő elem a háborúval kapcsolatban:

  • Az ukránok oroszok tízezreit lőtték halomra Donbasszban,
  • Sőt, 2014 óta folyamatosan ágyúzzák őket,
  • Oroszország valójában humanitárius segélyt nyújt a donbassziaknak,
  • Ukrajna nem hagyja a kárpátaljaiakat magyarul tanulni és beszélni.

Láthatóan a magyarországi ellenzék is rákapott a témára egyébként. Az Egységben Magyarországért sajtótájékoztatóján Tompos Márton, a Momentum szóvivője úgy kommentálta az orosz–ukrán háború sajtókövetésével kapcsolatos közmédiás hozzáállást, hogy amíg a kormány kitalálta, mi a központi narratíva, addig az UFO-hívő Spöttle, a szélhámos Nógrádi György és a rákosista korszak propagandáját egy az egyben felidéző Bende Balázs próbálta értelmezni a helyzetet.

Az egyesült ellenzék a közelmúltban többször is felszólította a köztévét,

miszerint a „közmédia” fejezze be az orosz propaganda sugárzását és közvetítését, mert orosz dezinformációs kísérletnek tekintik.

(via, Telex)

Valódi Hírek