Kirúgják a dolgozók többségét az Antall József Tudásközpontból novemberben

Az AJTK jogi értelemben még nem szűnik meg, de nem tudni, milyen formában működik majd tovább.

Pénteken késő délután tartott állománygyűlést az -Antall József Tudásközpont (AJTK) vezetősége az intézmény dolgozói számára: a eseményen közölték, hogy november végén csoportos létszámleépítéssel elbocsátják a munkavállalók többségét – írja a 24.hu.

Korábban mi is beszámoltunk róla, a Direkt36 májusban tárta fel, hogy a kormányközeli politikaelemző intézetnél a vezetőség szívesen költötte a közpénzt például luxusutazásokra, az igazgató egyre magasabb fizetésére, drága tárgyakra és pr-szerződésekre. Az intézet ezt megelőzően nagyjából ötmilliárd forintos állami támogatást kapott az Orbán-kormánytól.

Ahogy a lap azt is feltárta, Antall József fiával, az intézetet vezető Antall Péterrel nagyot fordult a világ az elmúlt tíz évben: míg 2013-ban még havi átlag 719 ezer forintot keresett, addig 2019-ben már havi átlagban bruttó 4,6 milliót kapott, tavaly pedig átlagosan havi bruttó 6,9 millió forintot keresett Antall Péter.

Az ügyben a Miniszterelnökség és a NAV is vizsgálatot indított. Szeptember 17-én pedig az AJTK teljes, háromtagú felügyelőbizottsága, valamint a kuratórium elnöke, Nógrádi György, a kormánypárti médiában rendszeresen szereplő biztonságpolitikával foglalkozó elemző is lemondott.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szeptember 29-i kormányinfón számolt be a NAV vizsgálatának eredményeiről, és azt is közölte, az AJTK-t a továbbiakban nem támogatja tovább a kormány.

A 24.hu információi szerint a Gulyás bejelentése óta Antall és felesége, valamint Csepregi Zsolt, a másik igazgatóhelyettes

teljesen elszigetelte magát a munkavállalóktól.

A vezetők nem adtak információt arról, vannak-e forrásai az AJTK-nak a végkielégítések kifizetésére, sőt még az új munkahelyet kereső kollégák egyéni kérdéseire sem válaszoltak, így az alkalmazottak elmondása szerint eluralkodott a bizonytalanság.

A lap szerint Antallné azt is több napos késéssel közölte a stábbal, hogy helycserék történtek a menedzsmentben: Nógrádi távozásával Antall a kuratórium elnöki pozícióját foglalta el, és összeférhetetlenség miatt lemondott az igazgatói pozícióról.

A 24.hu szerint az AJTK egyelőre jogi értelemben nem szűnik meg, de hogy milyen formában működik tovább, arról nem tudni konkrétumokat.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek