Újabb fideszes botrány: Luxusutakra költött közpénzmilliókat Antall József fia, megpróbálták megmagyarázni

A havi fizetése sem semmi.

Antall József néhai miniszterelnök fiával, Antall Péterrel nagyot fordult a világ az elmúlt tíz évben: míg 2013-ban még havi átlag 719 ezer forintot keresett, addig 2019-ben már havi átlagban bruttó 4,6 milliót kapott — derül ki a Direkt36 hétfőn megjelent tényfeltáró anyagából.

A portál a birtokukba jutott dokumentumok alapján vizsgálta meg az Antall Péter által vezetett Antall József Tudásközpont (AJTK) nevű alapítvány költéseit.

Ezekből kiderül, hogy az intézet igazgatóhelyettese Antall Péter felesége, akinek két cége is szerződésben áll az alapítvánnyal, de ugyancsak ott dolgozik Antall ikertestvére is.

Antall a járvány előtt átlagosan évi 15-20 külföldi utazáson vett részt munkatársaival, amelyeken rendszerint luxushotelekben szálltak meg. Ezekre az utakra évi több tízmillió forintot költöttek, és előfordult, hogy olyan utazások költségeit is közpénzből számolták el, amelyek

nem voltak a hivatalos program részei.

Samsonite bőröndökre is elment több százezer forint, de jutott magánkórházra, professzionális fényképezőgépekre és minibár-fogyasztásra is az alapítványi pénzből.

Antall Pétert és AJTK-s rendezvényeket népszerűsítő PR-cikkekért legalább 20 millió forintot fizettek.

A lap arra is emlékeztet, hogy az alapítványi kassza annak ellenére is gyakran kiürült, hogy évről évre egyre nagyobb állami támogatást kaptak.

Az alkalmazottakat gyakran hetekig, hónapokig sem fizették ki.

2016-ban előfordult, hogy bár a béreket a katasztrofális anyagi helyzet miatt hitelből kellett fizetni, mégis skandináv körútra ment egy háromfős delegáció.

2018-ban a kormány az éves támogatáson kívül még 250 milliót adott az alapítványnak adósságkezelésre. Mivel költségvetési támogatást a törvények szerint tilos adósságkezelésre költeni, így e

gy másik kormánypárti alapítványtól kapták papíron a pénzt.

A Direkt36 a miniszterelnökséghez fordult a kérdéseivel, akik azt felelték: kivizsgálják, „hatékonyan és céljához méltó módon” használta-e fel a kapott közpénzt az alapítvány.

Az AJTK a luxushotelekkel kapcsolatban azt közölte a lappal, hogy a szállások kiválasztásakor protokolláris és biztonsági szempontokat is figyelembe vettek, bizonyos költések pedig adminisztrációs hiba miatt kerültek a Direkt36 által megszerzett belső dokumentumok közé.

Szerintük az sem összeférhetetlen, hogy a szervezetnél családtagokat alkalmaznak.

(kiemelt kép: Origo)

 

Valódi Hírek