Lemondtak az Antall József Tudásközpont vezetői, miután kiderült, mire költötték a közpénzmilliókat

Az Intézetnél két kézzel szórták a közpénzt többek között luxusrepülőutakra.

Lemondott az Antall József Tudásközpont (AJTK) teljes, háromtagú felügyelőbizottsága, valamint a kuratórium elnöke, Nógrádi György, a kormánypárti médiában rendszeresen szereplő biztonságpolitikával foglalkozó elemző – tudta meg a Direkt36.

Az érintettek megerősítették lemondásukat az oknyomozó portálnak.

Lemondásuk okáról nem akartak nyilatkozni, arra viszont többen is utaltak, hogy döntésükben közrejátszott az, hogy a Direkt36 májusban feltárta: a kormányközeli politikaelemző intézetnél a vezetőség szívesen költötte a közpénzt például luxusutazásokra, az igazgató egyre magasabb fizetésére, drága tárgyakra, pr-szerződésekre.

Többen hangsúlyozták, hogy már nem állnak kapcsolatban Antall Péter igazgatóval (a néhai miniszterelnök fiával).

A Direkt36 ugyanis kiderítette, Antall József fiával, Antall Péterrel nagyot fordult a világ az elmúlt tíz évben: míg 2013-ban még havi átlag 719 ezer forintot keresett, addig 2019-ben már havi átlagban bruttó 4,6 milliót kapott.

Az AJTK legfrissebb pénzügyi beszámolójából pedig már az derült ki, hogy

tavaly átlagosan havi bruttó 6,9 millió forintot keresett Antall Péter.

A portál leleplező cikkéből az is kiderült, hogy Antall a járvány előtt átlagosan évi 15-20 külföldi utazáson vett részt munkatársaival, amelyeken rendszerint luxushotelekben szálltak meg. Ezekre az utakra évi több tízmillió forintot költöttek, és előfordult, hogy olyan utazások költségeit is közpénzből számolták el, amelyek

nem voltak a hivatalos program részei.

Az ügyben a Miniszterelnökség és a NAV is vizsgálatot indított.

(Direkt36 nyomán)

Valódi Hírek