Müller Cecília: Az ellenanyagszint nem ad elegendő információt, hogy kialakult-e a védettség

Úgyhogy nem is kell mérni.

Megtartotta szerdai sajtótájékoztatóját az operatív törzs.

Müller Cecília arra emlékeztetett, hogy a Szputnyik vakcinára is foglalhatnak időpontot azok, akik érvényes regisztrációval rendelkeznek.

Mindenkit arra kért, hogy

mindenképpen vegyék fel a második adag védőoltást is.

Ahogy az átoltottság nő, az egyéni védelem mellett a közösségi védelem is növekszik, és csak ezzel együtt küzdhető le a járvány — tette hozzá.

Hozzátette, hogy az ellenanyagszint nem ad elengedő információt arról, hogy kialakult-e védettség a szervezetben, de mindegyik vakcina hatékony és biztonságos, amelyeket hazánkban használnak.

(Az elmúlt napokban több szakértő is követelte a tömeges ellenanyagszint-mérést, mivel a WHO értékelése szerint a kínai vakcina 60 év fölött alkalmazva nem megbízható — a szerk.)

Elmondta, hogy már 6 oltóanyagot alkalmaznak Magyarországon, a Janssen vakcináját leginkább az oltóbuszokon veszik igénybe.

Emlékeztetett, hogy a környező országokban már kimutatták az indiai mutánst, és hozzátette, hogy

még mindig benne vagyunk a harmadik hullámban.

Müller Cecília újra elmondta, hogy akkor is fel lehet venni az oltást, ha három hónapon belül fertőződött meg a koronavírussal, mert így a védelem nem olyan erős, mint a védőoltás esetében.

A kedden beérkezett Pfizer-vakcinát második oltásokra fogják alkalmazni, valamint a 16-18 éves korosztálynak kínálják fel. A fiatalokat is arra kérte, hogy a saját védettségük és szabadságuk érdekében regisztráljanak.

Közölte, hogy kedden elkezdődött a háziorvosok díjazása, illetve köszönetet mondott nekik, az asszisztenseknek és az önkormányzati dolgozóknak is.

1305 praxis számára elosztva 92 millió forint értékben történik utalás.

Az oltóorvosok plusz 70 ezer forintot kapnak.

Közölte, hogy továbbra sincs arról információ, hogy egy harmadik oltásra szükség lesz-e bármelyik vakcina esetében, de folyamatosan figyelik a beadott oltások védelmi idejét a gyártók.

 

Valódi Hírek