Megvizsgálta a WHO a kínai vakcinát, megdöbbentő következtetésre jutottak

Erről eddig nem volt szó.

A Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense, Dobson Szabolcs gyógyszerész-engedélyezési szakértő összegezte a Sinopharm-vakcinákkal való tapasztalatokat, amelyek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálataiból származnak. Ezek alapján olyan információk derültek ki, amelyek nem szívderítőek a járványterjedés szempontjából.

A WHO vizsgálata alapján megállapítható, hogy a 18-59 éves korosztály esetében hatékony védelmet jelent a Sinopharm-vakcina a koronavírus-teszttel igazolt fertőzés megelőzése érdekében. Ennek ellenére a szervezet már csak közepes mértékben biztos abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata alacsony az egy vagy két vakcinával beoltottak körében.

És most jön a feketeleves: „{a}lacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás 2 dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél” — olvasható a bejegyzésben.

Emellett arra a következtetésre is jutottak, hogy

nagyon kismértékben biztosak abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a 60 év feletti idősek szempontjából alacsony.

Abban is kevésbé biztosak, hogy a koronavírus lefolyását súlyosbító betegségek esetén hatékony a Sinopharm oltóanyaga.

Ezzel kapcsolatosan az sem bizonyított, hogy alacsony a súlyos mellékhatások kockázata a társbetegségekkel rendelkezők esetében egy vagy két oltás után.

A WHO emellett kiemelte, hogy több esetben adathiány van a kínai vakcinákkal kapcsolatosan.

A bejegyzésben szerepel, hogy nincs kellő információ a koronavírus súlyos formája elleni védelem, a védettség időtartama, illetve a kiemelten kockázatos vírusvariánsok elleni védőhatás mértékében. Emellett a várandósság esetében nyújtott biztonság, az idős, valamint társbetegségekkel rendelkező csoportok védelme mértékében és a védőoltások által okozott ritka mellékhatásokról sincs elegendő adat.

Az adatok fényében különösen aggasztó, hogy Magyarországon számos idős kapta meg a Sinopharm-vakcinát. A WHO adatai alapján tehát

megvan az esély arra, hogy nem nyújt kellő védelmet a kínai vakcina ezen korosztály esetében.

(Portfolio nyomán)

Valódi Hírek