Mi a frász van? Súlyos pénzeket vág zsebre „tudósként” a ped0filbotrányba belebukott Varga Judit

Titkolóznak Orbán Viktor ped0filbotrányba belebukott volt igazságügyi miniszteréről. Varga Juditnak egy általa megálmodott intézetből csordogálnak a milliók a kegyelmi botrány után is.

Megtagadták a válaszadást

Nem tudható meg, hogy havonta hány millió forintot keres a kegyelmi botrányba belebukott volt igazságügy-miniszter. A Varga Judit megbízási díjára vonatkozó válaszadást ugyanis

a Közép-európai Akadémia megtagadta

– hívta fel a figyelmet a magyarnarancs.hu.

Kiderült, azt is titkos adatként kezelik, hogy Varga „tudományos oktatóként”, „kutatóként” eddig milyen teljesítményt produkált.

Jelezték, annyi azonban tudható, hogy a médiahatóság elnöke, Koltay Tamás 2022-ben 12 millió forintot keresett a Miskolci Egyetemhez tartozó akadémián, amely Schmidt Mária ingatlancégétől bérli budapesti székhelyét. Varga Judit a közép-európai jogtudósokat foglalkoztató oktatói hálózat alapításának is ötletgazdája volt, ezért a szervezet a ped0filbotrányba belebukott volt igazságügyi minisztert is

befogadta tudóstársként.

Közérdekű adatigényléssel fordultak az intézményhez

A lap közérdekű adatigényléssel fordult a Közép-európai Akadémiához, mivel nem sikerült megtudniuk, hogy Orbán Viktor bukott minisztere havonta hány forintért dolgozik nekik. Mint írták, a legutolsó, 2024. január 24-én készített országgyűlési képviselői vagyonnyilatkozatában 4-es besorolású sávot jelölt meg plusz jövedelemként, amely az akadémiától havi rendszerességgel érkező bruttó 1-5 millió forint közötti összeget jelent. A pénzt pedig

a Miskolci Egyetem fizeti ki úgynevezett „tudományos kutatói és oktatói tevékenységért” (!).

„Senkit sem hagynak az út szélén” Orbánék

Érdeklődtek (volna) a pontos összegről is, azonban tájékoztatás helyett a Telex egyik korábbi cikkére hivatkoztak. A portál még februárban írta meg, hogy Varga országgyűlési képviselői megbízatásáról való lemondása után sem fog állandó bevétel nélkül maradni. Hiszen „senkit nem hagynak az út szélén” Orbánék. Válaszokat arra vonatkozóan sem kaptak, hogy:

  • mióta foglalkoztatják Vargát,
  • pontosan mit csinál,
  • és eddig mit végzett el.

Mindent titkolnak a Közép-európai Akadémiánál

Emlékeztettek, Varga Judit 2023-ra vonatkozó bevallásában olvasható először, hogy kutatóként, oktatóként alkalmazzák az akadémián. Ezen megbízása 2023 februárja után keletkezhetett, amikor az egyetemi kuratórium vezetői tisztségétől meg kellett válnia. 2023. február közepén valamennyi alapítványi modellbe terelt egyetem kuratóriumában lemondatták a kormánytagokat, mivel az Európai Bizottság összeférhetetlennek tartja a kormányzati politikusok szerepvállalását az egyetemeket fenntartó alapítványokban – részletezték.

A Közép-európai Akadémiától hiába várták a választ,

az intézmény titkolja, mennyit keres Varga Judit.

Varga bevételeire vonatkozó adatkiadási igényüket megtagadták, mégpedig arra hivatkozva, hogy „a szervezetükben nem rendelkezik döntéshozatali joggal”.

„Varga Judit a kérelemben megjelölt időszakban és jelenleg sem tekinthető a Közép-európai Akadémia feladat- és hatáskörében eljáró személynek, hiszen a Közép-európai Akadémia feladat- és hatáskörével összefüggésben önálló döntéshozatalra nem jogosult”

– közölték, majd hozzátették, hogy „nincs olyan ágazati törvény, amely közérdekből nyilvános adattá minősítené a Közép-európai Akadémia feladat- és hatáskörében esetlegesen el nem járó személyek személyes adatait”.

Mennyit vághat zsebre Varga Judit a kegyelmi botrány után?

Azt írták, az akadémián elérhető jövedelmekről a Miskolci Egyetem gazdálkodásának 5 millió forintot elérő és meghaladó értékű szerződéseiből tudtak információkhoz jutni. A nyilvánosságra hozott adatok szerint kutatói 2022-ben

6 millió és 14,4 millió forint között kerestek.

  • 31 kutató egy év alatt 12 millió forint díjazásban,
  • 6 millió forintosban 10,
  • 14,4 milliósban 2,
  • 11,2 milliósban pedig 1 fő részesült.

A megbízások összértéke majdnem elérte a félmilliárd forintot: 472 millió forintot költöttek a kutatók javadalmazására, amely rendkívül jelentős összegnek mondható. A Csák János vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium 2022-ben a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelői alapítvány feladatai ellátásra

400 millió forintot adott át.

Az akadémiának 5 kutatócsoport dolgozott:

  • „Az alkotmányos identitás, valamint az uniós jog és a tagállamok nemzeti joga közötti kapcsolatok”,
  • „A környezet és jövő nemzedékek alkotmányos védelme”,
  • „A nemzeti szimbólumok alkotmányos védelme”,
  • „A szülői felügyelethez való jog”,
  • „A magánélethez való jog” kutatócsoportja.

A Kúria elnöke is előkerült

Valamennyi kutatócsoportban 9 professzor tevékenykedett, többségében külföldi – szerb, szlovén, szlovák, lengyel, cseh, horvát – tudósok. A kutatócsoportok tablóin Varga Juditot egyik kutatócsoportban sem tüntették fel. A magyarok között két közismert nevet találtak, Varga Zs. Andrást, a Kúria elnökét, aki az alkotmányos identitást kutatókat vezette és vezeti, míg Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke a magánélethez való jog kutatójaként dolgozott. Érdeklődtek az ő illetményére vonatkozóan is, ám erre sem kaptak választ.

Kapcsolódó:

Egészen meglepő, ki veszi át a ped0filbotrányba belebukott Varga Judit elnöki pozícióját

Ámor nyila betalált: Lekapták Varga Juditot vidéken, amint új szerelmével romantikázott

Bejelentették: Megvan, ki váltja a parlamentben a ped0filbotrányba belebukott Varga Juditot (+videó)

Valódi Hírek