Most kapaszkodj: A szakértő kiszámolta, Orbánék hány milliárddal károsítottak meg több százezer embert az elmúlt hét évben

Az Alkotmánybíróság pár napja semmisítette meg a kormány rokkantsági ellátásokat csökkentő intézkedését. Egy szakértő most kiszámolta, Orbánék összesen mekkora kárt okoztak ezzel az érintetteknek.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége korábbi elnöke összesítette a számokat. Hegedüs Lajos arra jutott, hogy a kormány 200 ezer embertől havonta nagyjából ötmilliárdot, összességében

több százmilliárd forintot vett el teljesen törvénytelenül a megváltozott munkaképességűektől.

A MEOSZ a megszorítás 2012-es bevezetése óta hangosan tiltakozik, nem csak az anyagi vonzat, hanem az át- és újraminősítési eljárás megalázó körülményei ellen is.

A szakértő szerint a nagyjából 250 ezer megváltozott munkaképességű nyolcvan százalékát érintette az átminősítés, melynek hatására a 2011-es, átlagosan 72 ezer forintos ellátás 2014-re 52 ezerre csökkent.

Hegedüs azt mondja, mostantól minden erejével azon fog dolgozni, hogy valamilyen kárpótlást kaphassanak a törvényellenesen ilyen nehéz helyzetbe hozottak.

Az Alkotmánybíróság hiába semmisítette meg a törvényt, az érintettek még mindig a csökkentett összeget kapják, hiszen új törvény még nincs a helyzet rendezésére.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek