„Hogyan éljek meg 58 ezerből?!” – nyílt levelet írt Orbán Viktornak egy leszázalékolt mentős (+videó)

Több kérdése is volt a kormányfőhöz.

Nieberl Ferenc 45 éven keresztül dolgozott az egészségügyben, ebből 43 évet töltött az Országos Mentőszolgálatnál mint diplomás mentő szakápoló. Majd közbeszólt egy váratlan sérülés.

„Egy beteg mozgatása közben a gerincem megsérült, ami amúgy sem volt egészséges, mert hát addig 43 évet dolgoztam és cipeltem, tehát már nem volt acélos”

mondta a férfi az RTL Híradónak. Az orvosok gerincsérvet állapítottak meg nála, több egyéb betegség mellett. Az orvosi szakvélemény alapján azt mondták neki, a jövőben nem dolgozhat mentő szakápolóként.

„Az üzemorvos azt javasolta, hogy szüntessék meg a munkaviszonyomat, az Országos Mentőszolgálat ennek megfelelően megszüntette a munkaviszonyomat, és ezzel bezárult a kör. 63 évesen gyakorlatilag leszázalékoltak és munkanélküli lettem”

– mondta.

A férfi 58 ezer forintot kap rokkantsági ellátásként, amíg el nem éri a nyugdíjkorhatárt. Az üggyel kapcsolatban pedig nyílt levelet írt Orbán Viktornak. Levelében többek között azt kérdezte a kormányfőtől, hogy:

ennyi pénzből a jelenlegi infláció mellett, hogyan éljen meg?

A Független Egészségügyi Szakszervezet jelezte: az elmúlt években a dolgozók kárára változtak meg a jogszabályok, ezért az egészségügyi dolgozók ilyen helyzetekben sokszor védtelenné válnak, és egyre nehezebb számukra, hogy bebizonyítsák: a munkájuk miatt károsodott az egészségük.

„Az egészségügy elég veszélyes üzem, nagyon sok kockázatnak ki vannak téve itt az emberek. De sajnos nagyon kevesen vannak olyanok, ahol bebizonyítják, hogy ez összefüggésben áll az előző munkavégzéssel”

– hívta fel a figyelmet Soós Adriana, a szervezet elnöke.

A portál kereste az ügyben az Országos Mentőszolgálatot és az egészségügyért is felelős – Pintér Sándor irányítása alatt álló – Belügyminisztériumot. Azt is kérdezték, tervezik-e emelni a rokkantsági ellátás összegét. Kérdéseikre azoban nem kaptak választ.

Videó:

Valódi Hírek