Kimondta az Alkotmánybíróság: Orbánék jogellenesen vették el a rokkantnyugdíjat

A Fidesz-kormány megszegte az emberi jogok európai egyezményét azzal, hogy megszüntette a rokkantnyugdíjasok juttatásainak egy részét – ezt mondta ki az Alkotmánybíróság.

Jogellenesen vette el a kormány 2012-ben a rokkantnyugdíjakat – mondta ki az Alkotmánybíróság.

Elsőként az Index számolt be róla, hogy a testület úgy ítélt: olyan emberekről állapították meg, hogy jobban vannak, akik továbbra rokkantak voltak, csak egy új vizsgálattal jobb értékeket adtak nekik, erre hivatkozva pedig megvonták a rokkantsági ellátásuk nagy részét.

A döntés értelmében az Alkotmánybíróság előírja a bíróságoknak, hogy azoknál, akik rokkantsági ellátásuk visszavágása miatt perelnek, ne a 2012 után kapott százalékos minősítéseket vegyék figyelembe, hanem azt, hogy ténylegesen javult-e az egészségügyi állapotuk.

A Parlamentnek 2019. március 31-ig új törvényt is kell alkotnia.

Ahhoz, hogy 2012 után valaki rokkantsági ellátást kapjon az addigi rokkantsági nyugdíj helyett, egy felülvizsgálaton kellett átesnie. Ha úgy állapították meg, hogy javult az állapota, akkor kevesebb pénzt kaphatott.

A kormány ezt akkor azzal indokolta, hogy sokan próbáltak csalni, csakhogy a valódi rokkantak is rosszul járhattak. Márpedig az Alkotmánybíróság szerint nem az emberek lettek egészségesebbek, csak átalakultak az értékelés szempontjai.

(Index nyomán)

Valódi Hírek