Itt a fordulat: Megsemmisítette Orbán Kúriája a független magyar bíróság ítéletét

Az Orbán-féle Kúria elkaszálta a független bíróság döntését a Líra kapcsán.

A Fidesz-közeli Kúria elkaszálta a NER-es könyvhálózat konkurenciájának javára döntő bíróság ítéletét. Pedig az első fokú bíróság úgy ítélte meg, hogy a Fidesz-kormány melegellenes törvényében esett vesszőhiba miatt a Líra nem büntethető, amiért nem fóliáztak le egy Orbánék által kiskorúakra veszélyesnek ítélt könyvet.

A Telex most arról számolt be, hogy a kormányközeli Kúria új eljárásra visszadobta az ítéletet.

12 millióra büntette a Kúria a Líra könyvkiadót a homofób törvényre hivatkozva

A Fővárosi Kormányhivatal 2023 júliusában 12 millió forint bírságot szabott ki a Líra könyvesbolthálózatra az úgynevezett „gyermekvédelmi törvényre” hivatkozva. A fideszes törvény megköveteli, hogy a melegeket vagy melegséget ábrázoló könyveket elkülönítve, lefóliázva lehessen árulni. Azonban

egy vesszőhiba miatt teljesen mást jelent a törvény szövege.

„Születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszxualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló termék a többi terméktől elkülönítve [vesszőhiány] csak zárt csomagolásban forgalmazható.”

Ez alapján csak az elkülönítve értékesített, melegséget ábrázoló könyveket kell lefóliázni. A Líra erre hivatkozva fogta perbe a kormányhivatalt.

Az első fokú bíróság a javukra döntött, mivel szerintük „a magyar nyelv szabályai legalább olyan köztudottak, mint maguk a társadalom jogviszonyait szabályozó jogszabályok”.

A Kúria az Orbán-rendszer narratívájának megfelelő döntést hozott

A csütörtöki tárgyaláson a Kúria arra jutott, hogy az első fokú bíróság döntése hibás, mivel nem vette figyelembe a fóliázós törvény eredeti szándékát. Szerintük

a rendelet szövege a helyesírási hiba ellenére világos,

és semmi sem utal arra, hogy csak az elkülönített könyveket kellene lefóliázni.

A kormányhivatal jogi képviselője azt állította, hogy az első fokú bíróság csak nyelvtani szempontból vizsgálta a rendeletet, miközben a jogalkotó célja egyértelmű volt. A Líra jogi képviselője viszont hangsúlyozta, hogy a rendelet módosításával

elismerték, hogy korábban mást jelentett a szöveg.

Elképzelhetetlennek tartja, hogy egy jogszabály értelmezése ne a szövegéből induljon ki: a könyvesboltnak nem feladata kitalálni, mire gondolhatott a jogalkotó.

Érdemes megjegyezni, hogy a Líra a legnagyobb piaci konkurenciája a többségében NER-es kézben lévő Librinek.

Kapcsolódó:

Vége: Orbán Balázsék bekebelezték a legnagyobb magyarországi könyvkiadót is

Most fáztak rá Orbánék: Pert vesztett a kormányhivatal

Valódi Hírek