Vége: Orbán Balázsék bekebelezték a legnagyobb magyarországi könyvkiadót is

Lecsaptak Orbánék.

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) leányvállalata szerződést kötött az SQ Invest Kft.-vel a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagjának adásvételéről – írta az Index.

Ezzel a tranzakcióval pedig az eddigi közvetett kisebbségi tulajdonos MCC válik

a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac meghatározó szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává.

A cégcsoport vezetésének összetétele változatlan marad, a korábbi többségi tulajdonos pedig igazgatósági tagként „segíti a Libri Csoport további fejlődését” – közölte az ügyletről az MCC „Befektetés a könyvek jövőjébe” címen.

Az MCC 2021 áprilisa óta kisebbségi részvényese a Libri Csoportnak, „ebben az időszakban a vállalatcsoport óriási fejlődést mutatott fel (?), üzletileg és pénzügyileg még sikeresebbé vált” – áll az MCC közleményében.

Orbán Balázsék arról is írtak, hogy az MCC részesedésének 98,5 százalékra történő növelésével a továbbiakban is stratégiai-pénzügyi befektetőként kíván hozzáadott értéket nyújtani a vállalatcsoport számára, a szakmai irányítást pedig a jövőben is a könyvpiacon évtizedes tapasztalatokkal rendelkező menedzsment látja el.

Közölték: a korábbi többségi részvényes SQ Invest tulajdonosa, Balogh Ákos igazgatósági tagként segíti majd a libri csoport munkáját.

„Köszönöm az elmúlt 30 évet a Libri összes dolgozójának, nélkülük ez a vállalat nem ott tartana, ahol most tart. Örülök, hogy egy olyan befektetőnek adhattam el a céget,

amely elkötelezett a magyar könyvpiac iránt.

Nem hagyom el a társaságot, igazgatósági tagként továbbra is segítem majd a Librit”

– magyarázta Balogh Ákos alapító.

„Az MCC, mint Közép-Európa legnagyobb tehetséggondozó intézménye és tudásbázisa hisz a magyar könyvpiacban, a könyvek erejében és a kultúrában, így ez a lépés is illeszkedik az MCC sokoldalú tevékenységéhez.

A Libri vállalatcsoporttal sikeres éveket tudhatunk magunk mögött, az MCC a korábbi részesedésére is minden értelemben jó befektetésként tekint, így részünkről a leglogikusabb lépés a tulajdoni hányad növelése volt. Elkötelezett, tőkeerős tulajdonosként hosszú távon garantáljuk a magyar könyv jövőjét”

– mondta Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója.

A tranzakció zárása a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyásához kötött, amely folyamat

már elkezdődött.

A Libri Csoport a magyar könyvkereskedelmi és könyvkiadói piac meghatározó szereplője. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente több millió vásárlót szolgál ki az 57 üzletből álló, országos méretű könyvesbolthálózatában, valamint webáruházában – zárul az MCC közleménye.

Orbán Viktor politikai igazgatójának csapata egyébként nagyszabású terjeszkedésbe fogott a „hanyatló Nyugaton„, erről >>ITT<< írtunk bővebben.

A közelmúltban jelentősen bővültek Orbán Balázs jogkörei is, amelyről >>ITT<< számoltunk be részletesen.

Mint ismert a napokban jelent meg Stefano Bottoni magyar származású olasz történész „A hatalom megszállottja – Orbán Viktor Magyarországa” című könyve, amely azonnal óriási siker lett. Nem lenne meglepő, ha ez a kötet is leketülne a Libri üzletek polcairól, amint Orbán Balázsék teljesen átveszik az irányítást.

Stefano Bottoni egyébként két héttel ezelőtt adott interjút a Partizánnak, amelyben friss könyvét mutatta be. A beszélgetés során pedig a történész egy rendkívül mélyreható elemzést adott az Orbán-rendszerről.

Kapcsolódó:

Mi történt? Óriási hatalmat kapott a kormánytól Orbán Balázs

Beismerő vallomást tett Orbán legfontosabb embere a kormány legfőbb céljáról

 

Valódi Hírek