Megvan, kinek adja át parlamenti mandátumát Fekete-Győr András az ítéletet követően

Putyini tempó Magyarországon.

„Ezzel az ítélettel egy újabb lépést tettünk az 50-es évek Magyarországa felé”

– hívta fel a figyelmet az országgyűlési képviselő a bíróság elmarasztaló ítéletét követően.

Megírtuk, hat év után csütörtökön született ítélet Fekete-Győr András, a Momentum képviselőjének ügyében.

A Fővárosi Ítélőtábla harmadfokon hozott ítéletet az ügyben,

felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte

Fekete-Győr Andrást és párttársát Szarvas Koppány Bendegúzt is, akiket hivatalos személy elleni erőszak miatt találtak bűnösnek.

Nem marad képviselő, neki adja át mandátumát

Fekete-Győr András a csütörtöki ítéletet követően a Facebook-oldalán írta le, tovább nem marad országgyűlési képviselő. Mandátumát momentumos párttársának, a korábbi európai parlamenti képviselőnek,

Cseh Katalinnak adja át.

Fekete-Győr azt írta:

„A rendszerváltás óta eltelt időszak első politikai elítéltjévé váltam. Bár megtehetném, nem élek a parlamenti visszadelegálás lehetőségével, mandátumomat átadom Cseh Katalinnak. Én magam az Indítsuk be Magyarországot pártalapítvány elnökeként folytatom a küzdelmet egy új rendszerváltásért.

Ma jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság, mert 2018-ban füstgyertyával tiltakoztam a rabszolgatörvény-ellenes tüntetéseken a hatalom ellen. Bár senkinek nem okoztam sem sérülést, sem anyagi kárt, ez a Fidesz által leuralt Fővárosi Ítélőtáblát nem érdekelte.

Ezzel az ítélettel egy újabb lépést tettünk az 50-es évek Magyarországa felé. Ma már nem kell nagyítóval keresni a párhuzamokat: 2024-ben a hatalom újra egyértelműen orosz érdekeket szolgál, Szuverenitásvédelmi Hivatal néven újraélesztette az ÁVH-t – aminek nem mellesleg a frissen kinevezett egyik vezetője volt III/III-as ügynök. A Pegasus-botrány óta tudjuk, hogy a megfigyelések is az Orbán-rezsim mindennapjainak részei.

A mai nappal pedig elmondhatjuk: újra vannak politikai elítéltek is hazánkban. Olyan ugyanis a rendszerváltozás óta nem fordult elő Magyarországon, hogy egy országgyűlési képviselőt azért ítéljenek el bűncselekmény elkövetéséért, mert a hatalommal szemben tüntetett.
Az ítélet egyben azt is jelenti, hogy az első országgyűlési képviselő leszek, akit megfosztanak a parlamenti mandátumától.

A jogszabályok alapján van arra lehetőség, hogy a megfosztási eljárást követően a Momentum visszadelegáljon az Országgyűlésbe. Az erről szóló döntést a Momentum vezetése az elmúlt hónapokban egyhangúlag meghozta.
Szeretném megköszönni, hogy a Momentum közössége teljes mellszélességgel áll ki mellettem. De az elmúlt 14 év bebizonyította, hogy a Fideszt csak akkor és csak úgy győzhetjük le, ha másképp cselekszünk, mint ahogyan várnák.

Bizonyára dörzsöli már a tenyerét a Rogán-művek, hogy a következő hónapokban lejárató anyagok százaiban támadhatják a pozíciójához ragaszkodó képviselőt, és az elítéltet támogató politikai közösséget. Bizonyára Kövér elvtárs bajsza is remeg már a gyönyörűségtől, amikor arra gondol, hány hónapig akadályozhatja majd meg az eskütételt az Országgyűlésben, ahogyan azt Hadházy Ákossal is tette annak idején.

Ezt az örömöt nem fogom megadni nekik. Más utat választok. A politikának nem a pozíciókról kell szólnia, hanem a cselekvésről. Nem a pozíciók a fontosak, hanem az ügy, amiért küzdünk.
Ezért úgy határoztam, hogy átadom országgyűlési képviselői mandátumomat Cseh Katalinnak, minden idők legjobb magyar EP-képviselőjének.

Én pedig a Momentum pártalapítványának, az Indítsuk be Magyarországot alapítványnak az elnökeként folytatom tovább a küzdelmet azért, hogy a 2026-os új rendszerváltás valódi és tartós legyen. Vagyis indítsuk be az új rendszerváltást!

Nem visszalépek, hanem előre. Két erős vezetővel, két különböző fronton küzdünk tovább az új rendszerváltásért. A Fidesz azt hitte, meggyengíthet minket, de valójában megerősített bennünket. Nem egy, hanem két elszánt politikussal gazdagodik az új rendszerváltás ügye.

Június 9-én soha nem látott esély adódott a változásra. Magyarok milliói adták le szavazatukat annak reményében, hogy legkésőbb 2026-ban eljön a változás ideje. A változást akaró magyarok azt várják tőlünk, hogy tegyük félre pártos érdekeinket, és tegyünk meg mindent az Orbán-rendszer leváltásáért.
Ezért a választásig hátralévő másfél évben két cél fogja vezérelni a munkámat: az első, hogy legkésőbb 2026-ban új rendszerváltás legyen.

Ennek érdekében Hadházy Ákossal közösen küzdeni fogunk a tisztességes választási feltételekért. A másik, legalább ilyen fontos feladat, hogy ne kövessük el újra a múlt hibáit, és tanuljunk az 1989-es rendszerváltás tapasztalataiból. Akkor valódi megújulás helyett sokkal inkább szerepcserék történtek, és ennek köszönhető, hogy ma már nem egy demokratikus Magyarországon élünk.

Az új rendszerváltásnak új közmédiát, új vagyoni viszonyokat és új politikai kultúrát kell hoznia. Nem érhetjük be egy újabb „módszerváltással” – meg kell akadályoznunk, hogy a hatalmi elit újra átmentse magát. Valódi rendszerváltásra és valódi felelősségrevonásra van szükség. Az igazi rendszerváltó küzdelem csak most veszi kezdetét!

És még valami: életem végéig büszke leszek rá, hogy elítéltek egy önkényes, korrupt rendszer elleni fellépésért. Az ítélet csak megerősíti bennem, hogy küzdeni kell a rendszer ellen. Továbbra is ott leszek az első sorban, amikor cselekedni kell.”

Mint ismert, 2018 decemberében a rabszolgatörvény-ellenes tüntetések során a Momentum korábbi elnöke és parlamenti frakcióvezetője füstbombát dobott a rendőrsorfal közé. Azért, mert a kormány rá akarta kényszeríteni az országra a rabszolgatörvényt. A vád szerint Fekete-Győr füstgránátot hajított a rendőrsorfal mögé.

Varju Lászlót is a 2018-as eseményekért akarják ellehetetleníteni

A 2018-as tüntetéseken, amikor az ellenzéki képviselők bejutottak a közmédia épületébe, megpróbálták elérni, hogy beolvassák a követeléseiket. Varju László ezzel kapcsolatban elmondta: minden erejével védekezett, amikor az agresszív biztonsági őrök végigvonszolták őt a padlón. Ennek ellenére nem az agressziót alkalmazó őrök ellen indítottak eljárást, hanem Varju ellen, és el is ítélték a kiállásáért.

Az igazság eltüntetéséért, elhallgattatásáért dogozik a hatalom.

Hol van az igazság akkor, amikor ped0fil bűnözők járkálnak be-ki a börtönből, ped0filsegítők szabadulnak ki a börtönből elnöki kegyelemmel, és az áldozatoknak nem jut még egy bocsánatkérés sem?

– kérdezte a DK igaztalanul meghurcolt képviselője. 2024 februárjában egy tüntetésen szólalt fel Fekete-Győr Andrással együtt, amit – a korábban elítélt gyermekek ellen elkövetett bűncselekményeket elhallgatni segítő K.Endre kegyelmi botránya után – a közvetlen köztársaságielnök-választásáért szervezett meg négy parlamenti ellenzéki párt.

Akkor elmondta: a bicskei gyermekeknek sem volt lehetőségük védekezni az abúzus elkövetőivel szemben. Varju beszéde végén igazságot követelt a neml erőszak áldozatainak.

Valódi Hírek