FRISS: Ítélet született Fekete-Győr András büntetőügyében

Évek óta próbálkozott a rezsim.

Hat év után csütörtökön született ítélet Fekete-Győr András, a Momentum képviselőjének ügyében.

A Fővárosi Ítélőtábla harmadfokon hozott ítéletet az ügyben,

felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte

Fekete-Győr Andrást és párttársát Szarvas Koppány Bendegúzt is, akiket hivatalos személy elleni erőszak miatt találtak bűnösnek.

Évek óta próbálják meghurcolni őket is

Mint ismert, 2018 decemberében a rabszolgatörvény-ellenes tüntetések során a Momentum korábbi elnöke és parlamenti frakcióvezetője füstbombát dobott a rendőrsorfal közé. Azért, mert a kormány rá akarta kényszeríteni az országra a rabszolgatörvényt. A vád szerint Fekete-Győr füstgránátot hajított a rendőrsorfal mögé.

2023 májusában a Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon Fekete-Győrt felmentette a vádak alól. Párttársát, Szarvast akkor bűnösnek mondta ki a bíróság csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak vádjával. A politikust a bíróság akkor két év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztették.

Másodfokon már Fekete-Győr Andrást is bűnösnek mondta ki a bíróság, akkor egy év börtönbüntetésre ítélték, de azt két év próbaidőre felfüggesztve. A politikus ismét nyomatékosította, ő

a véleménynyilvánítás szabadságával élt,

amikor részt vett a tüntetésen.

Megvan a jogerős ítélet

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki tárgyalásán több politikus társuk is részt vett. Cseh Katalintól Gelencsér Ferencig többen ott voltak, mások mellett a párbeszédes Szabó Tímea és a független Hadházy Ákos is.

A tárgyaláson az utolsó szó jogán tett felszólalásában Szarvas-Koppány az ügyészség vádiratát egy

abszurd viccnek nevezte,

amelyet sem a rendőrtanúk sem a videofelvételek nem támasztottak alá.

Fekete-Győr András

koncepciós és politikailag motivált eljárásról beszélt,

és ártatlanságát hangsúlyozta. Nyomatékosította, hogy most is mindent úgy tenne, mint hat évvel ezelőtt.

Az Ítélőtábla helybenhagyta a másodfokú ítéletet, eszerint Szarvas Koppány Bendegúz esetében kétrendbeli elkövetést, míg Fekete-Győr esetében a társtettesi minőséget állapította meg – idézte a mandiner.hu.

A bíróság szerint másokat bátoríthatott

Emellett azért is dühös volt, mert a hatalom parancsot adott ki a rendőröknek a könnygázhasználatra.

A füst elszállt, a düh azonban erősebb, mint valaha!

– jelentette ki a 2024 februárjában tartott tüntetésen a Momentum politikusa. Szerinte hat évvel ezelőtt, a rabszolgatörvény elleni tüntetésen vált a hatalom célpontjává – de nem áldozatává. Fekete-Győr szerint ugyan két bíróság is kimondta, hogy nem követett el bűncselekményt, bár az ítélet szerint másokat arra bátoríthatott – azt azonban nem tudja, hogy kiket és hogyan.

Szerdán leírta, ezért akarják elítélni

Az országgyűlési képviselő szerdán osztott meg a közösségi oldalán egy bejegyzést. Azt írta:

„Holnap több mint hat év után végre jogerős ítélet születik a Fővárosi Ítélőtáblán az ellenem indított füstgyertyás koncepciós perben.

Azért akar a hatalom felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltetni, mert elszántan tüntettem ellenük, és a mai napig az első sorokban küzdök a változásért. Ez az ügy ugyanakkor nemcsak rólam szól, hanem mindazokról, akik mernek véleményt nyilvánítani és kiállni a változásért. Ha egy országgyűlési képviselővel ezt megtehette a hatalom, képzeljük el, mit tehetnek egy átlagos magyar állampolgárral.

Vagy épp mit tesznek a politikustársaimmal?!Ahogy Polt Péter ügyészsége épp a napokban próbálja megfosztani mentelmi jogától Magyar Pétert, vagy ahogy Donáth Annat és Szél Bernadettet alig egy hónappal ezelőtt idézték be az ügyészségre koholt vádak alapján.

Az, hogy Polt Péter ügyészsége megpróbál minket elhallgattatni, mutatja, hogy nagyobb szükség van az új rendszerváltásra, mint valaha.

Nem tudom, mit hoz a holnap, de egy dologban biztos vagyok: emelt fővel fogok a bíróság elé állni, és bármilyen ítélet is születik, továbbra is az első sorban fogok küzdeni veletek együtt azért, hogy 2026-ban egy új rendszerváltás legyen Magyarországon”

– nyomatékosította.

Varju Lászlót is a 2018-as eseményekért akarják ellehetetleníteni

A 2018-as tüntetéseken, amikor az ellenzéki képviselők bejutottak a közmédia épületébe, megpróbálták elérni, hogy beolvassák a követeléseiket. Varju László ezzel kapcsolatban elmondta: minden erejével védekezett, amikor az agresszív biztonsági őrök végigvonszolták őt a padlón. Ennek ellenére nem az agressziót alkalmazó őrök ellen indítottak eljárást, hanem Varju ellen, és el is ítélték a kiállásáért.

Az igazság eltüntetéséért, elhallgattatásáért dogozik a hatalom.

Hol van az igazság akkor, amikor ped0fil bűnözők járkálnak be-ki a börtönből, ped0filsegítők szabadulnak ki a börtönből elnöki kegyelemmel, és az áldozatoknak nem jut még egy bocsánatkérés sem?

– kérdezte a DK igaztalanul meghurcolt képviselője. 2024 februárjában egy tüntetésen szólalt fel Fekete-Győr Andrással együtt, amit – a korábban elítélt gyermekek ellen elkövetett bűncselekményeket elhallgatni segítő K.Endre kegyelmi botránya után – a közvetlen köztársaságielnök-választásáért szervezett meg négy parlamenti ellenzéki párt.

Akkor elmondta: a bicskei gyermekeknek sem volt lehetőségük védekezni az abúzus elkövetőivel szemben. Varju beszéde végén igazságot követelt a neml erőszak áldozatainak.

Valódi Hírek