Itt a vége Orbánéknak? Kiborult a miniszterelnök, negyven fideszes nagyhal is bukhat

Megreccsent Orbán Viktor kormánya, tisztogatás következik; akár komoly kormányátalakítás is jöhet.

Kipenderíthet egy rakás embert Orbán a jelenlegi pozíciójából

Negyven képviselőjét is menesztheti a Fidesz,

Orbán szerint nagy baj van a hátországban és coming outokról is beszélt

tudta meg a Szabad Európa a kiszivárgott hírekből.

A június eleji választások óta rossz a hangulat a Fidesz vezetésében, azóta a kormánypártnak ismét többször tüzet kellett oltania, most éppen Bese Gergő melegorgiás botránya miatt. A portál forrásai szerint Orbán Viktor

„rendet akar tenni”

a hátországban, így bizony „fejek hullhatnak„.

Nyolcan biztosan mehetnek

Győr, Szombathely, Pápa, Érd, Csepel, Szolnok, Budakeszi

Ezeknek a településeknek a kormánypárti képviselői számíthatnak rá, hogy 2026-ban már nem indulhatnak újra mandátumért a Fideszben. Ezt a nyolc személyt a portál több forrása szerint biztosan lecseréli majd a miniszterelnök.

Többen megerősítették azt is, hogy a nagyobbik kormánypárt már ráfordult a 2026-os választási kampányra.

Többen azt állították a portálnak, hogy Orbán Viktor akár negyven egyéni képviselőt is leválthat a Fidesz–KDNP jelenlegi 106 egyéni országgyűlési képviselőjelöltjéből. Az említett városokból ugyanis több helyen vereséget szenvedett a Fidesz, 2026-ban pedig úgy gondolják, hogy Szolnok és Győr biztosan nyerhető lesz a kormánypártok számára.

Volt, akit a győzelem után is számonkértek

Állítólag volt olyan képviselő, akivel

„feszült hangulatú beszélgetést folytatott Orbán Viktor”

– írta a portál. A pártelnök állítólag azt kérte számon, hogy a győzelem ellenére sem ment úgy a mozgósítás, ahogy azt elvárták volna.

A Fidesz fiatal generációjához sorolt szereplőkkel kapcsolatban még lesújtóbb a kormányfő véleménye. Ők azok, akik 2010 után kerültek magas pozícióba, akár állami vállalatnál, akár minisztériumnál vagy kormánypárti háttérintézménynél. Róluk állítólag azt mondta Orbán Viktor:

„soha nem tapasztalták meg, milyen az ellenzéki lét, soha nem gyűjtöttek még kopogtatócédulát, soha nem kampányoltak,

igazából soha nem dolgoztak keményen”

– írták.

Akik a harmincadik emeletről indultak

Az érintettekkel kapcsolatban állítólag azt is megjegyezte Orbán, hogy

„mi annak idején még a mélygarázsban szálltunk be a liftbe, úgy indultunk el felfelé, ők meg a harmincadik emeleten”.

Ráadásul

legtöbben feltűnően fényűző életmódot folytatnak, ez nagyon zavarja a választókat

és Orbánt is az elmondások szerint. Igaz, a hatvanpusztai birtok terebélyesedése, Szijjártó Péter jachtozása vagy a családi luxushotelek szemmel láthatóan annyira nem zavarják kormányfőt.

Úgy tudni, hogy a miniszterelnök „a lassú kormányzati apparátust” hibáztatja, mert nincsenek még lehívva a rendelkezésre álló több milliárdnyi uniós források. Ez ügyben szankciókat is tervez, állítólag azt mondta:

„De azért megvannak a régi, bevett módszerek arra, hogy felrázzunk egy motiválatlan közösséget.”

Ez a nyilatkozó források szerint néhány látványos kirúgást jelent, ami „észhez téríti” a még rendszerben lévőket. Emellett Orbán elégedetlen a mostani fideszes influenszerekkel is.

Coming outot is elvárna

Bese Gergő melegorgiás botránya és Szájer József ereszes malőrje után, amikor már a második ismert fideszesről derült ki, hogy titokban melegpartikra jár, a kormányfő megpróbálná megelőzni az újabb botrányokat. A nyilatkozó forrás szerint Orbán azt várná el, hogy az érintettek

„valamilyen diszkrét formában közöljék nemi orientációjukat, hogy a későbbiekben emiatt már ne legyenek támadhatók”

– idézték.

Lesz kormányátalakítás Orbán Viktor elégedetlensége miatt?

Sok hír röppent fel azzal kapcsolatban, hogy várható-e kormányátalakítás. Ahogy azt többen megerősítették, Takács Péter egészségügyi államtitkár offenzív, mégis szerinte kellően szakmai kommunikációjával elégedett a kormányfő (igaz, legutóbb éppen azt jelentette be az államtitkár, hogy a betegektől ezer forintos időpontfoglalása díjat akarnak kérni a rendelőkben – a szerk.)

Gulyás Gergely kommunikációjával már kevésbé elégedett Orbán Viktor, de kifejezetten

jó német kapcsolatai miatt

az informátorok szerint mégis fontos számára. Gulyás ugyanis jóban van a Kereszténydemokrata Unió (CDU) prominenseivel, az Európai Néppárttal és a Német Szociáldemokrata Párttal is. Ezáltal a német kormánnyal és nagykövetséggel is. Azt a legutóbbi kormányinfón cáfolta Gulyás, hogy berlini nagykövetként folytatná karrierjét.

Felröppent az a hír is, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumot kettéválasztanák egy diplomáciával foglalkozó tárcára és egy külgazdasági minisztériumra. Ez esetben Gulyás vihetné a diplomáciai területet. Olyan hangokat is lehetett hallani a portál szerint, hogy

Szijjártó Péter átmenne a Miniszterelnökségre, Gulyás Gergely pedig a külügy élére.

Potenciális külügyminiszterként merülhet fel Orbán Balázs neve is a források szerint.

Pintér Sándor: Godot-ra várva

Évek óta hallani híreket arról, hogy a 77 éves Pintér Sándor szeretne visszavonulni. Furcsaság, hogy az árvíz kapcsán személyesen szólalt meg, ez más helyzetekben eddig nem volt jellemző. Most Bíró Marcell, a kormányfő nemzetbiztonsági főtanácsadója neve merült fel, mint lehetséges utódé. Nagy István agrárminiszterrel kapcsolatban megjegyezte a portál, úgy hírlik, hogy nem elégedett Orbán a teljesítményével.

Lázár Jánost megdicsérte Orbán Viktor az idei kötcsei pikniken, mégis mindig felmerül, hogy lecserélnék. De többek szerint ezzel Orbán túl nagy politikai kockázatot vállalna. Egy háttérember azt mondta:

„Lázár János fontos tagja a kormánynak, még ha a mindenki által ismert menedzseri képességei most csorbát is szenvedtek a MÁV látványos küszködésével.”

Többek szerint, ha lesz kormányátalakítás, akkor azzal a november 5-i amerikai elnökválasztást már megvárja Orbán Viktor. Más belső vélemények szerint egyáltalán nem lesz kormányátalakítás, mert élesedik a politikai helyzet, ezért az jelenleg túl kockázatos lenne.

(Szabad Európa nyomán)

Valódi Hírek