Takács Péter bejelentette: Ezer forintos foglalási díjat fizethetnek a betegek

Érzékelik, hogy „nem zökkenőmentes” az új Járóbeteg Irányítási Rendszer (JIR) működése – jelentette ki az államtitkár.

Takács Péter az egészségügy helyzetéről tartott előadást

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerdán a Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség balatonfüredi konferenciáján tartott előadásán, amelynek során bejelentette, hogy már nem lehet „elhajtani” a nem területi beteget a szakrendelőből, kivéve, ha elfogyott az intézmény közfinanszírozott ellátásokra költhető kerete.

Mondandójából az is kiderült, hogy a ciklus végéig már nem kerül sor az önkormányzati rendelők államosítására, azonban jelezte, erősebb felügyeletet kapnak a megyei kórházaktól.

A konferencián a szakrendelők érdekvédelmi szervezete arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellátandó betegekhez képest kevés az orvos, de hiány van a szakdolgozókból is. Hozzátették, napi működésüket a szakembergárda idősödése és a foglalkoztatásukat nehezítő szabályok is akadályozzák.

Közölték: a leghosszabb előjegyzési időkkel futó rendelések – mint az ultrahang, az urológia, az angiológia, a radiológia, a bőrgyógyászat – várakozási idejének mérsékléséhez a kórházakéhoz hasonló várólista-csökkentő programot várnak a kormányzattól. Jelezték továbbá, hogy az új betegirányítási rendszer szintén problémákat okoz a napi működés során.

Elismerte, hogy nagy a baj

„A kormányzat arra törekszik, hogy a betegeket minél gyorsabban fogadják és kapjanak ellátást. A kormányzat is érzékeli, hogy

nem zökkenőmentes az új Járóbeteg Irányítási Rendszer működése.

Még mindig túl kevés szakrendelő ajánl fel szabadon foglalható időpontokat”

– magyarázta Takács Péter államtitkár.

Takács az orvosok teljesítményével kapcsolatban megjegyezte, hogy szerinte 10-15 százalékuknál tapasztalták, hogy a bérek megemelése után visszaesett a teljesítményük – számszerűsítette.

A szakértők aggódnak

Szondi Zita, az országos kórházi főigazgató helyettese ugyanakkor azt mondta, júliustól

100 szakrendelőnek kellett volna időpontokat ajánlania, de csak 41 ilyet tettek közzé az E-térben.

Hozzátette, hogy az új rendszerben a beteg keresheti a legközelebbi szakrendelést vagy a legközelebbi szabad időpontot is, azonban azt tapasztalták, hogy az új rendszerben előjegyzett betegek 30 százaléka nem jelenik meg a szakrendelésen (!).

Mindezt Pásztélyi Zsolt, a Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke is megerősítette: mint kiemelte, ez súlyos probléma, az ő szakrendelőjében a betegeket az előjegyzett időpontjuk előtt néhány nappal SMS-ben és e-mail formájában is emlékeztetik.

Pál Miklós, a szövetség elnökségi tagja azt javasolta, hogy szerinte be kellene vezetni az ezer forintos foglalási díjat, és amennyiben megérkezik a beteg a lefoglalt időpontjára, akkor visszakapja a pénzt. Ha nem érkezik meg, úgy a beteg elesik az összegtől – vázolta.

Takács Péter megvizsgálja az ezer forintos foglalási díj lehetőségét

Takács Péter államtitkár erre a javaslatra reagálva azt közölte: ez az ötlet jobban kezelhető, mint a vizitdíj,

megvizsgáltatja a lehetőségét.

Azt mondta, ugyan politikai értelemben ez „érzékeny kérdés”, de mint ellátásszervezési eszközként, nem látott benne semmi problémásat.

Kőrösi László, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgató helyettese elmondta, egyenetlen terheléssel dolgoznak a szakrendelők. Miközben reggel nyolc és délután négy között zajlik a rendelés, adataik szerint a legtöbb beteget reggel hét és délután kettő között látják el. A szakorvosok óránként átlagosan 3 beteget látnak el. Például a szemészetre óránként három, a röntgen diagnosztikára pedig csaknem hat páciens jut – részletezte.

Adatai szerint a koronavírus-járvány előtti utolsó év óta

1,8 millió beteg tűnt el a szakrendelőkből, közülük csaknem félmillióan meghaltak (!),

csaknem 1,4 millió rendszeresen gondozott krónikus betegről pedig nem tudni, hogy mi lett a sorsuk, hova lettek – mondta a szakember.

(népszava.hu nyomán)

Valódi Hírek