Tényleg nagy a baj: Pintér Sándor évek óta nem látott sajtótájékoztatót tartott

Fokozni kell a készültséget, közelít a nagy árhullám, már Pintér Sándor is szót kért az árvíz ügyében.

Ez a hét Magyarországon az árvízi védekezésről szól. 11 éve nem látott árhullám közelít a környező országokban leesett óriási mennyiségű csapadék miatt. A lakosság, az árvízvédelmi szakemberek, a katasztrófa-elhárítás, egyes politikai közösségek mind részt vesznek az árvízi védekezésben.

Felállt az operatív törzs is, Pintér Sándor a karmester

Megírtuk, hogy hétfő reggel megalakult az árvízvédelmi operatív törzs is. A hétfői nap külön érdekessége, hogy a törzs ülését követően, hosszú idő után sajtótájékoztató keretében szólalt meg Pintér Sándor belügyminiszter is. A sajtótájékoztatót a Belügyminisztériumban, a műveleti központban tartották, innen szervezi a Katasztrófavédelem az árvízi védekezést.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a katasztrófavédelem a szakmai hátteret és a szervezési feladatokat biztosítja, a hivatásos állomány pedig a védekezést végzi. A Honvédség

12 ezer fővel áll rendelkezésre,

emellett Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy amennyiben szükséges, mentőhelikopterek is rendelkezésre állnak. Ha kell, a börtönökben dolgozó állományt és egyes elítélteket is kivezényelnek a feladatok ellátására.

A sajtótájékoztatóról és az árvízi készültségről az M1 készített riportot:

(M1/Facebook)

A rendőrség és a mentők is készenlétben

Az operatív törzs ülését követően arról is tájékoztattak, hogy az érintett területeken szolgálatot biztosít az Országos Mentőszolgálat, emellett felkészülnek a területileg illetékes kórházak is. A vízügyi rendőrség és a rendőrség is részt vesz a feladatok ellátásában.

Ha a folyókat nem sikerülne mederben tartani, akkor víztározók használatával próbálják majd elkerülni, hogy a víz elérje a lakórészeket. Mosonmagyaróvárnál már megnyitottak egy ideiglenes tározót. Több önkormányzat is önállóan védekezik, de Pintér Sándor jelezte, hogy számukra is biztosítják a segítséget, amennyiben erre szükség van.

A lakosság az interneten tájékozódhat majd arról hogy mikor, hol, pontosan hány önkéntesre lesz szükség, és milyen munkára. A belügyminiszter állítása szerint

a felkészültség elérte a száz százalékot, ő maga pedig lemondta külföldi útjait.

Minden reggel kilenc órakor Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára fog sajtótájékoztatót a védekezésről – írta a portál.

A hivatásos katonák már a gáton vannak

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, Láng István elmondta, hogy

  1. szerdán a Szigetköznél,
  2. csütörtök-pénteken Komáromnál,
  3. majd Budapesten tetőzik majd a Duna.

Az árhullám jövő hét végéig hagyja majd el Magyarországot. A főigazgató elmondta, a budapesti alsó rakpart sokáig zárva fog maradni – írta a portál.

Rétvári Bence elmondta, több helyen van mobilgát, mint a 2013-as árvíz idején, vízműveket is megerősítettek, így ez segíti a munkát az akkori árvízhez képest.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke segítséget ajánlott fel az árvízben érintett országoknak. Rétvári azt mondta, hogy Magyarországnak erre egyelőre nincs szüksége, lehet, hogy később lesz.

A Lajta térségében jelenleg

100-150 hivatásos katona teljesít szolgálatot

az árvízvédelemben.

Valódi Hírek