Ez senkinek nem tűnt fel? Valami változott Gulyás Gergelynél az elmúlt két kormányinfón (+videó)

Nagy botrányok előzték meg a csütörtöki kormányinfó során sok téma terítékre került – de van még egy érdekesség Gulyás Gergely miniszterrel kapcsolatban.

Gulyás Gergely újra állva tartott kormányinfó keretében tájékoztatott

Mi nem megyünk amerikai ösztöndíjra” – ezt mondta Orbán Viktor Kötcsén. Persze, közben ő maga és több kormánytag is részt vett ilyenen.

Gulyás Gergely a csütörtök délelőtti kormányinfón arról magyarázott:

mi szuverének vagyunk, és nem vesszük igénybe mások segítségét.

„Időnként van egy olyan érzésem, hogy önök nem értik a miniszterelnököt”

– tette hozzá cinikusan a kancelláriaminiszter.

Érdekesség, hogy Gulyás Gergely a második olyan kormányinfóját tartotta augusztus végétől, amelyen nem ült, hanem állt. Korábban arra a gerincműtéte miatti felgyógyulás meggyorsítása miatt volt szükség.

Az Európai Bizottságtól kérnének pénzt határvédelemre

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy Bóka Jánosnak adott a kormány mandátumot arra, hogy az Európai Bizottsággal tárgyaljon a bevándorlásügyi ítélet kapcsán. Továbbra is azt mondja, hogy megvédik a magyar határt az illegális bevándorlóktól. Azon személyek, akik menedékjogot kaptak,

egyirányú brüsszeli utat ajánlanak fel ingyen.

Az egyelőre nem derült ki, hogy miből fogják ezt finanszírozni. Gulyás megemlítette, hogy az igazságügyi minisztérium révén pénzt követelnek a Bizottságtól a határvédelemre. Szerinte Németország szétveri (sic!) Schengent.

Minimálbér-emelést ígérnek

Jövőre a kormány minimálbér- és garantált bérminimum-emelést akar megvalósítani. Ehhez Nagy Márton miniszternek a munkaadókkal és munkavállalókkal kell egyeztetnie. Gulyás Gergely el is tolta a kormány felelősségét. Azt mondta, hogy a

kormány ebben csak közvetítő, (sic!) nem ők fognak dönteni.

Olyan többéves megállapodás szándékáról beszélt, amelyben a bruttó átlagkeresethez kötnék a minimálbér szintjét.

Újfajta hitelt akarnak

A fiatalokat a kormány egy újabb hitellel kápráztatná el, amelyet azok a szakmunkások vehetnének igénybe lenne, akik 17-18 éves koruk óta dolgoznak, ám nem jogosultak a diákhitelre. Ezt legkésőbb 2025. január 1-jével akarják bevezetni.

Kapcsolódó: Mire készülnek? Rendkívüli kormányinfót hirdettek Orbánék

Felújítások, beruházások

Ebben a témában is megérkezett a sikerpropaganda, dacára annak, hogy mi is megírtuk, brutális mértékben visszaestek a beruházások Magyarországon. Vitályos Eszter hangsúlyozta, az elmúlt időszakban óvodák és bölcsődék felújítására 2 milliárd forintot költöttek, majd elkezdte sorolni az érintett intézményeket.

Azt állította, hogy több mint 5000 új férőhely jött így létre. Emellett felhozta az útépítéseket, medence- és moziépítést, termelői piacot, buszmegállókat, parkolókat. Állítása szerint 8,3 milliárd forintot költöttek gazdaságfejlesztésre.

A kérdésekre adott válaszok következtek

Arra a felvetésre, hogy mit szól a kormány ahhoz, hogy a bíróság a Sparnak ítélt az árstoppal kapcsolatban, Gulyás Gergely azt mondta, hogy nem lepődött meg ezen, de nincsen jelentősége hiszen már nincsen árstop. A kiszabott bírságot a Sparnak végül nem kell megfizetnie, hiszen az Európai Unió Bíróságának ítélete kötelező érvényű.

A háborús propagandát büntető, a sajtóban megjelent törvényjavaslattal kapcsolatban azt mondta, hogy első olvasatban megtárgyalta kormány, de visszadobták. Részleteket nem árult el, nem nyilvánosak még az észrevételeik.

Gulyás Gergely a kormányinfó keretében cáfolta azokat a pletykákat, amelyek szerint berlini nagykövet lehetne az esetleges kormányátalakítás után

Idén is 2 százalék körüli lesz a GDP-növekedés, ezért szerinte reális Orbán Viktor jövő évi 3-5 százalékos GDP-növekedéssel kapcsolatos víziója.

Takács Péter egészségügyi államtitkár szerdán felvetette az

1000 forintos időpont-foglalási díj

ötletét. Erről szólva Gulyás elmondta, még nincs döntés. Szerinte az a gond, hogy sokan foglalnak időpontot, amire később nem mennek el. Szerinte ez nem összehasonlítható a régebbi, mindössze 300 (!) forintos vizitdíj ötletével.

A hálapénz tiltásával visszaesett az ellátás színvonala

Elmondta, hogy a paraszolvencia megszüntetése elkerülhetetlenül azt eredményezte, hogy néhány helyen visszaesett az ellátás színvonala. Ez ellen viszont szerinte a kórházigazgatóknak kellene intézkedniük.

Felmerült, hogy miért kevesebb a paralimpiai szereplés után járó díj, mint az olimpikonok esetében. Szerintük ez a sportállamtitkárság hatásköre. Arra nem válaszoltak érdemben, miért tesznek különbséget, és tervben van-e, hogy változtassanak.

Gulyás Gergely megerősítette, hogy uniós biztosnak

kizárólag a hivatalban lévő Várhelyi Olivért fogják jelölni.

Ősszel lesz költségvetés

Az utóbbi évek gyakorlatától eltérően a kormány most ősszel terjeszti be a jövő évi költségvetést. A németek most dicsérő szavakat is kaptak Gulyás Gergelytől, hisz elmondta, hogy

jó ötletnek tartja a német kancellár kezdeményezését (!),

amely szerint Oroszországot is be kellene vonni a béketárgyalásokba. A német határellenőrzés visszavezetése ránk is hatással lesz, hiszen a legnagyobb kereskedelmi partnerünk. Az ellenőrzés hatására így lassulni fog közúti közlekedés.

Nem lesznek határon túli választókerületek

Az RTL arra volt kíváncsi, hogy nem kellene-e a gyerekekkel dolgozó egyházi személyek átvilágítását kötelezővé tenni. Gulyás azt mondta, hogy erre most is van lehetőség. Amennyiben

példa van zaklatásra vagy bántalmazásra, akkor lehet is ezen szigorítani.

A határon túli egyéni választókerületek létrehozásával kapcsolatos híreket cáfolta Gulyás és leszögezte, hogy maradnak az eddigi szabályok 2026-ra.

Az életvégi döntések szabályozásával kapcsolatban azt mondta, bár nehéz kérdés, de szerinte jó a mostani állapot és ezen nem változtat Karsai Dániel ügye sem.

Titok, hogy milyen a kínai hitel, de jó!

Gulyás azt állította, hogy a kínai hitel kamatszintje kedvező,

de nem hozhatják nyilvánosságra ezt a megállapodás értelmében,

mert ezt a kínaiak kérték. Szerinte magyar részről nem lenne ebben semmi titkolnivaló.

Kérdésként merült fel az is, hogy miért egy orosz magáncég üzemeltette a magyar exportfejlesztési ügynökség irodáját. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem válaszolt a kérdésre, hanem a Külügyminisztériumhoz irányította az illetékeseket, akik onnan sem kaptak semmilyen választ.

A kormányinfót teljes egészében vissza tudod nézni alább:

Valódi Hírek