Pofánk leszakad: Felháborító, mire és hogyan költ százmilliókat a kormány a gazdasági válság közepén

774 millió forintból újítunk fel egy romos szlovákiai kolostort.

A romos szlovákiai kolostort, ami magtárként is működött, 2021-ben vette meg a magyar állam egyik vagyonkezelő alapítványa. Az ipolysági premontrei kolostor felújítására tavaly szignált ki 774 millió forint közpénzt az alapítvány vezetője, Szijjártó Péter külügyminiszter helyettese, Magyar Leventeírta meg kedden az Átlátszó.

Már rengeteg szlovákiai ingatlant vett a vagyonkezelő alapítvány

A kormány által 2021-ben életre hívott Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány (KEOMA) két állami céget tömörítő vagyonkezelő alapítvány. Alapításkor 600 millió forint közpénzzel is feltöltötték. Ehhez kapott az évek során még 24 milliárd, majd 5,4 milliárd forint közpénzt.

Volt tehát miből vásárolni.

Így összesen öt országban 26 épületről lehet tudni: Szlovákiában 14, Romániában 8, Szlovéniában 2, Szerbiában és Horvátországban 1-1 tartozik hozzájuk a lap jelenlegi ismeretei szerint.

A teljes beruházás magyar közpénzből megy

„Rengeteg ötlettel és javaslattal érkeztünk nemcsak a kolostorral, de több más magyar emlékhellyel kapcsolatban is, melyek évtizedek óta dacolnak az enyészettel”

– írta Facebook-oldalán 2021-ben Pacsay-Tomassich Orsolya akkori külügyi államtitkár, aki szintén ott volt a kolostor felújításával kapcsolatos tárgyalásokon.

Kapcsolódó: Mi történt? Lecsapott Polt Péter, feljelentés lett Vadai Ágnes kérdéséből

Bár a bizonyos Manevi-cég, amely közvetlenül megvásárolta az ingatlant, valamint az azt tulajdonló vagyonkezelő alapítvány is közpénzből működik. A magyar állam ezeken felül hagyta jóvá a 774 millió forintos felújítási pénzt. A volt kolostorhoz tartozó kommunikációs felületeken azonban ezt titokban tartották.

Azzal, hogy Magyar Levente aláírásával jóváhagyta a felújítási keretet államtitkárként, lényegében

„az egyik tisztségében eljárva többszáz millió közpénzt irányított át a másik pozíciójához tartozó projektre”

– írta meg a lap.

Szálloda és sörfőzde lesz belőle

A kolostor felújítása csak egy része a projektnek, a kiadott építési engedélyből kiderült, hogy

„Egy étterem, egy 13 szobás szálloda „kis wellness-részleggel” és egy sörfőzde lesz majd itt a tervek szerint”

– mutatott rá a portál.

A vagyonkezelő alapítványok „multifunkcionálisak”

A fideszes többségű parlament 2021-ben szavazta meg a vagyonkezelő alapítványok létrehozását.

Megírtuk, hogy ezzel a lépéssel alapítványi fenntartás alá került a magyar felsőoktatás 70 százaléka, az állam pedig több ezermilliárd forintnyi közvagyont adott oda fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek.

A felsőoktatási intézmények mellett alapítványi tulajdonba kerültek kastélyok, üdülők, kikötők, parkok, földbirtokok, színház, klinikák, részvények is. Ahhoz pedig, hogy a fideszes kurátorok által vezetett alapítványok a lehető legkevesebb adót fizessék módosítottak az illetéktörvényen, a társasági adótörvényen, és még az energiaellátók különadóján is.

A konstrukció pedig egyben hatékony kifizetőhely is a potentátoknak, hiszen a 35 darab így létrehozott alapítvány kulcspozícióiban többségében a kormánypártokhoz köthető vezetők vannak. Ők

átlagosan közel egymillió forintos havi juttatásban részesülhetnek.

Ezért pedig csupán annyi a kötelezettségük, hogy kéthavonta megjelenjenek az üléseken.

Valódi Hírek