Mi történt? Lecsapott Polt Péter, feljelentés lett Vadai Ágnes kérdéséből

Vagyonkezelő alapítványokat vizsgál Polt Péter és a hatósága.

A Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja, végeznek-e érdemi munkát két vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagjai. Polt Péter legfőbb ügyész ugyanis feljelentésként értékelte Vadai Ágnes vagyonkezelőkkel kapcsolatos kérdését – írta meg a 24.hu.

Vadai Ágnes kiugrasztotta a nyulat a bokorból, Polt Péter sem maradt csendben

Feljelentésként értékelte, és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának továbbította Polt Péter legfőbb ügyész a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdését. Az ellenzéki képviselő

arra volt kíváncsi, végeznek-e érdemi munkát

a Közép-európai Oktatási Alapítvány vezetői és a Fudan Hungary Alapítvány kuratóriumi és felügyelő bizottsági tagjai.

Vadai Ágnes megjegyezte, bár úgy tűnik, a kínai Fudan Egyetem Budapestre csábításáról lemondott a kormány, a Fudan Hungary Alapítvány továbbra is működik. Ráadásul ott a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok a tiszteletdíjukat is felveszik:

a kuratóriumi tagoknak 34,6 milliót,

az fb-tagoknak 15,9 milliót, az ügyvezetésnek pedig 27,7 millió forintot fizettek ki összesen az előző évben a beszámolójuk szerint.

Budapest II. kerületében valósulna meg egy elitiskola, ám nem túl derűsek a kilátások

Beszámoltunk arról, hogy külön vagyonkezelő alapítványt hozott létre az Orbán-kormány annak a II. kerületi bentlakásos nemzetközi elitiskolának a megvalósítására, amelynek már tárt kapukkal kellene várnia a diákokat. Ugyanakkor az érintett területen még nem áll oktatási intézmény.

Ráadásul a telken kapott korábban helyet az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet. Az építési hatóságok még az építési-bontási terveket sem kapták meg.

Megjegyezték, mindennek ellenére a Szijjártó Péter vezette külgazdasági és külügyminiszter által alapított Közép-európai Oktatási Alapítvány sorra zsebeli be a milliókat. 2023-ban összesen

402 millió forintot költöttek el az általuk igénybe vett szolgáltatásokra a friss beszámolójuk szerint.

Az alapítvány főigazgatója a részletezés szerint Pacsay-Tomassich Orsolya. Ő a helyettesével együtt fejenként 750 ezer forintnyi havi díjazásban részesül. A kuratórium tagjai ugyanakkor nem veszik fel a tiszteletdíjukat.

Pacsay a külgazdasági és külügyminiszter régi harcosa, egy másik, szintén a tárcavezető által alapított vagyonkezelő alapítványban főigazgatóként tevékenykedik – 3,2 millió forintos fizetésért –, korábban pedig helyettes államtitkárként dolgozott a külügynél.

A nemzetközi elitintézménynek azonban még nyoma sincs.

Valódi Hírek