Röpködnek a milliók a vagyonkezelő alapítványoknál: Kiderült, melyik fideszes zsebelte be a legtöbb pénzt

Brutális összegek.

Összesen több mint 3,1 milliárd forint tiszteletdíjat vettek fel tavaly a közérdekű vagyonkezelő alapítványok élére kinevezett vezető tisztségviselők, vagyis a kurátorok és felügyelőbizottsági tagok – derül ki a 24.hu összesítéséből.

Ezek azok az alapítványok, amelyek miatt az átalakított egyetemek elestek az EU-s forrásoktól, tehát az Erasmus– és a Horizont-programokban való részvételtől a felmerült összeférhetetlenségi aggályok és a támogatások felhasználásának átláthatlansága miatt.

Mivel mind a 35 így létrehozott alapítványban öt kurátor és három felügyelő bizottsági van, átlagosan közel egymillió forintos havi juttatásban részesülhetett az összesen 280 – többségében a kormánypártokhoz kötődő – vezető, akiknek

csupán annyi a kötelezettségük, hogy kéthavonta megjelenjenek a testületi üléseken.

Közülük a legkirívóbb esetek, az aktív miniszterek és más kormánytagok már lemondtak uniós nyomásra, de még így is számtalan politikus maradt a kuratóriumokban: parlamenti és önkormányzati képviselők, valamint polgármesterek.

A leggálánsabb a Fidesz utánpótálásképzője,

a közpénzmilliárdokkal kitömött Mathias Corvinus Collegium, ahol a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok átlagosan több mint 2,5 millió forintnyi tiszteletdíjat kapnak havonta. De megközelítőleg hasonló mértékű a díjazás a Mocsai Lajos vezette Testnevelési Egyetemet irányító alapítványnál is.

A lap munkatársai mindössze két olyan vagyonkezelő alapítványt találtak, amelyben a kurátorok és az fb-tagok nem veszik fel a fizetésüket.

Az egyetemiek közül egyedüliként a Csányi Sándor OTP-vezér által vezetett Soproni Egyetemért Alapítvány tartozik ide. A másik a Közép-európai Oktatási Alapítvány, amely azzal céllal jött létre, hogy egy nemzetközi iskolát hozzon létre a II. kerületben, az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek helyet adó 18 hektáros ingatlanon, ám eddig még el sem kezdődött az építkezés, noha redetileg úgy tervezték, hogy legkésőbb 2023-ban megnyithatja kapuit az elitiskola.

A legtöbb pénzt főigazgatóként Schmidt Mária kapta

a beszámolók szerint a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Alapítványtól. A korábbi kormánybiztos – akinek a vagyonát 43 milliárd forintra becsülte az idén a 100 leggazdagabb magyart összesítő kiadvány – összesen 54,9 millió forintot vehetett fel, ami havi bontásban 4,6 millió forintra jön ki.

Valódi Hírek