Kitört a nemzetközi balhé: Szijjártó orbitális hisztit csapott, miután lecsapták a sorompót előtte

Szijjártó Péter nekirontott az EU-nak, amiért az nem kér az Orbán-kormányból.

Az amerikai elnökválasztási verseny friss fejleményei ellenére is az a legfontosabb, hogy a Republikánus Párt színeiben Donald Trump indul. Ő a béke reményét jelenti a világ számára – közölte Szijjártó Péter kedden Budapesten.

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be Joe Biden amerikai elnök visszalépése kapcsán, hogy az Amerikai Egyesült Államok választása komoly kihatással van a világpolitikára.

„Azt is mindannyian tudjuk, hogy

Donald Trump a béke reményét jelenti a világ számára.

Mindannyian tudjuk, hogy ha Donald Trump meg tudja nyerni az elnökválasztást, akkor az hatalmas esélyt kínál arra, hogy a világba, és azon belül Európába is, és azon belül, ami nekünk még fontosabb,

Közép-Európába is visszatérjen a béke”

– fogalmazott a tárcavezető.

„Látható, hogy mivel egyre brutálisabbak a harcok az orosz–ukrán fronton, szükség van egy olyan külső hatásra (sic!), külső tényezőre, amely képes lenne a háborúzó feleket a tárgyalóasztalhoz ültetni, és világossá tenni számukra, hogy nincs megoldás a csatatéren”

– tette hozzá.

„Most ilyenre egyedül Donald Trumpnak lesz esélye, és őszintén reméljük, hogy minél előbb találkozunk is ezzel az eséllyel”

– mondta Szijjártó Péter.

Mi történt az elmúlt napokban?

„Minden erőmmel azon leszek, hogy egyesítsem a Demcokrata Pártot – és egyesítsem a nemzetünket –, hogy legyőzzük Donald Trumpot

– fogalmazott magyar idő szerint hétfőn Kamala Harris, az USA alelnöke Joe Biden visszalépése után. Utóbbi jelezte, Harrist tartja a legalkalmasabb utódnak, párttársait is arra kérte, támogassák az alelnök jelöltségét.

Harrisnek az augusztusi demokrata elnökjelölt-jelölő gyűlésen kell megszereznie a párton belüli támogatók voksait. Joe Biden visszalépése kapcsán pozitívan nyilatkozott többek között Barack Obama exelnök, aki méltatta barátját a hazafiasnak megítélt döntése miatt.

Kapcsolódó: Tömegével sorakoznak fel a legismertebb hírességek Kamala Harris mögött: Mutatjuk a legnagyobb neveket

Trump mellett az EU friss döntéséről is szót ejtett Szijjártó Péter

Úgy véli, nincs nagy jelentősége annak, hogy az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az eredetileg tervezett Budapest helyett Brüsszelbe hívja össze a blokk informális külügyi tanácsát augusztusban.

Kifejtette, hogy a hétfői tanácskozáson jóval többen érveltek amellett, hogy az ülés Budapesten legyen, de végül ennek ellenére ez a döntés született.

„Nekem az elején is mindegy volt, meg most is mindegy.

Most annyi van, hogy nem a Puskás Stadionba kell mennem, amit sokkal szívesebben megtettem volna, mivel ott lett volna a helyszín, hanem megint el kell majd mennem Brüsszelbe, ami sokkal kevésbé jó hely (?!)

– jelentette ki.

Mondandója azért is érdekes, mert az értesülések szerint egyedül a szlovák kormány állt Orbán Viktorék mellé abban a vitában, amelyet az uniós külügyminiszterek folytattak le a magyar kormány és a magyar uniós elnökség első pár hetének külpolitikai mérlegét értékelve.

Josep Borrell külügyi főképviselő felháborodottan és határozottan utasította vissza, hogy az EU háborúpárti lenne. Ezt Orbán Viktor és Szijjártó Péter előszeretettel hangoztatja.

Kapcsolódó: Komoly döntést hozott az EU: Orbánék nem kaphattak volna ennél nagyobb pofont

Szijjártó az EU-s külügyi tanács előző napi üléséről szólva azt mondta, hogy „elképesztő hisztivel” találta magát szemben, a

„háborúpárti politikusok minden frusztráltságukat kiadták magukból, ami annak nyomán keletkezett, hogy

nem tudták elviselni, hogy a magyar miniszterelnök egy békemissziót (sic!) hajtott végre”.

Megjegyzendő, hogy Szijjártó főnökének, Orbánnak Putyinnal való gazsulálását nevezi békemissziónak…

Neki oly mindegy

„Nem is tudom, három vagy három és fél órán keresztül hallgattam a sirámaikat (sic!), és én ott is világossá tettem nekik, hogy az, hogy hol lesz a külügyminiszterek informális tanácsülése, az nekem oly’ mindegy”

– fogalmazott a tárcavezető.

A miniszter újdonságként értékelte, hogy volt egy olyan ország, Szlovákia (legalábbis annak szélsőséges kormánya – a szerk.), amely a nyomásgyakorlás ellenére is nyíltan kiállt Magyarország (értsd: az Orbán-kormány – a szerk.) mellett.

„Mert az sms-huszárok, azok most is megvoltak.

Most is jött ülés közben az sms, hogy még mit mondjak be, hogy kik jártak egyébként Moszkvában nyugat-európai politikusok, meg hogy nyomjam, harcoljak, és jól csinálom. Ezek most is megvoltak”

– állította Szijjártó Péter.

„Az első olyan alkalom volt, hogy nem sms-ben, és nem az ülés előtt, meg az ülés alatt, hanem valaki ott nyíltan, világosan állt ki Magyarország mellett, és azt hiszem, hogy ezt a szlovák barátainknak soha nem is szabad elfelejteni”

– jegyezte meg.

„Látszódott, hogy van egy világos együttműködés két patrióta kormány között, amelyek bár a politikai palettának a régi felosztása szerint az ellentétes oldalain vannak, mert van egy konzervatív kereszténydemokrata és egy szociáldemokrata kormány, de patrióta alapon egy platformra kerültek, és ezen testvériesen együtt is működnek”

– mondta a tárcavezető.

Orbán „békemisszió”-ja

Mint ismert, immár hazánk tölti be az EU soros elnökségi posztját. A feladata nagy felelősséget ró az adott tagország politikusainak vállára, mégis rengeteg nemes cselekedetet lehetne végrehajtani az előttünk álló néhány hónapban.

Ilyen az agresszor Vlagyimir Putyin által – aki ellen elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság a gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásában játszott szerepe és háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt – megtámadott Ukrajna, az ott élők megsegítése.

Orbán Viktor a soros elnökség legelején úgynevezett „békemisszió”-ra indult. Ugyan a kormányfő valóban ellátogatott a háború sújtotta Ukrajnába, azt követően azonban már Vlagyimir Putyin kezét rázta.

Moszkvai látogatása kiverte a biztosítékot – többek között – az EU-ban. A magyar kormányfő még mindig nem érti, hogy miért probléma, ha egy olyan

diktátor előtt hajlong,

aki pár hete porig romboltatott embereivel egy ukrán gyermekkórházat.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek