Lehet még fokozni: El nem hiszed, mit mondott egymásnak Orbán és Putyin a kamerák előtt (+videó)

Orbán és Putyin találkozója nagy port kavart.

„Köszönöm, hogy ilyen nehéz körülmények között is fogad engem. Azt kell megállapítanom elnök úr, hogy lassan elfogynak azok az országok, amelyek mind a két háborúban álló féllel tudnak beszélni”

– hálálkodott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Orbán Viktor.

Mint ismert, a magyar miniszterelnök kijevi látogatása után Moszkvába sietett, ezzel pedig nem kicsit húzta ki a gyufát – többek között –az Európai Unió vezető politikusainál. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor a békemissziója keretében utazott az orosz fővárosba.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t.

Megjegyezte, Putyin elnök ellen elfogatóparancsot adott ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásában játszott szerepe és háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt.

Kapcsolódó: Áll a bál: Irgalmatlanul kiakadtak Orbán moszkvai látogatásán az uniós vezetők

„Lassan Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, amely mindenkivel tud beszélni. Ezt a helyzetet szerettem volna felhasználni arra, hogy fontos kérdésekről tudjak Önnel szót váltani”

– fogalmazott Orbán Viktor, megjegyezve, kíváncsi Putyin véleményére néhány, Európának fontos kérdés kapcsán.

Putyin a beszélgetés kezdetén azt mondta, érti, hogy most nem csupán a partnerként látogatott a magyar miniszterelnök Moszkvába, hanem mint az EU elnökségének képviselője. Megjegyezzük, a közösség politikusai pénteken leszögezték, hogy Orbán Viktor Oroszországi látogatása során nem képviseli az EU-t.

Putyin hozzátette, tudja, hogy a magyar kormányfő nemrég Kijeveben járt. Arra számít, hogy Orbán Viktor most megosztja vele az álláspontját, az európai látásmódot.

„Van miről beszélnünk”

– mondta az orosz elnök.

(Комсомольская Правда/YouTube/Nyugati Fény)

Valódi Hírek