Újraválasztása utáni beszédében rögtön ráöntötte a forró olajat Orbánra az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen Orbán „békemisszióját” támadta.

Az Európai Bizottság újraválasztott elnöke, Ursula von der Leyen csütörtökön Strasbourgban közel egyórás beszédet tartott: kiosztotta Orbán Viktorbékemisszióját” – írta meg az Euronews.

Minden demokratikus eszközzel harcol a szélsőségesek ellen

Európa válaszúthoz érkezett, a döntés arról szól, hogy az események és a körülöttünk lévő világ alakítanak-e minket, vagy mi alakítjuk közösen a jövőnket – mondta az Európai Parlament plenáris ülésén von der Leyen, felvázolva Európáról szóló vízióját.

Európa nem tudja ellenőrizni a világ diktátorait és demagógjait, de dönthet úgy, hogy megvédi a demokráciáját. Soha nem engedné, hogy szélsőségesek és demagógok tönkretegyék „európai életmódunkat” – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke.

Elmondta:

készen áll arra, hogy „minden demokratikus eszközzel” harcoljon,

amely az EU rendelkezésére áll.

Beszédében a bizottság elnöke utalt a már korábban közzétett iránymutatásaira is: „Egy erősebb Európa, amely jólétet hoz, megvédi az embereket és megvédi a demokráciát. Egy erősebb Európa, amely társadalmi igazságosságot teremt és támogatja az embereket.

Orbán „békemisszióját” megalkuvási küldetésnek nevezte von der Leyen

Von der Leyen megerősítette, hogy Európa támogatja Ukrajnát.

A bizottság elnöke kitért a kijivi gyermekkórház elleni orosz rakétatámadásra is.

Mindannyian láttuk a képeket a vérző gyermekekről. Láttuk az anyákat, akik megpróbálták biztonságba helyezni a fiatal rákos betegeket

– mondta.

Ez a támadás nem volt véletlen – jelentette ki. „Ez egy hűvös üzenet volt a Kreml részéről mindannyiunk számára„. Hangsúlyozta: az EU válaszának ugyanilyen egyértelműnek kell lennie. Európa ki fog állni Ukrajna mellett, amíg szükséges, ez a helyes válasz.

Von der Leyen élesen bírálta Orbán Viktor moszkvai útját.

„Ez az úgynevezett békemisszió nem volt más, mint egy megbékéltetési misszió”

– mondta, utalva az Adolf Hitlerrel szemben a második világháború előtt folytatott brit megbékéltetési politikára.

Ursula von der Leyen újabb öt évre kapott bizalmat

Beszámoltunk arról, hogy az Európai Parlament csütörtökön döntött arról, hogy a 65 éves német konzervatív politikus megkezdheti második ciklusát az Európai Bizottság elnökeként.

Orbán Viktort nem csak a „békemisszió” miatt bírálta von der Leyen:

a kapcsolatuk évek óta konfliktusokkal terhelt.

Az elmúlt öt évben többször is konfliktusba került a magyar miniszterelnök az Európai Bizottsággal. Megírtuk, hogy tavaly ősszel a kormány konzultációjáról mondta el a véleményét az EB, és azt teljesen valótlannak tartotta.

Előtte a brüsszeli csúcsot megelőzően volt kardcsörtetés Orbán és az Európai Bizottság között, hiszen előbbi a közösségi oldalán azt állította: Brüsszel százmilliárdokat kér a tagállamoktól, miközben nem tud elszámolni a korábbi befizetésekkel és „a csőd szélére sodorta az Európai Uniót”. Ezt az állítását Orbán semmivel nem tudta alátámasztani.

Kapcsolódó:

Elbukott Orbán mesterterve: Újraválasztották az egyik legismertebb ellenlábasát

Valódi Hírek