Elbukott Orbán mesterterve: Újraválasztották az egyik legismertebb ellenlábasát

Az Európai Bizottság elnöke folytathatja a megkezdett munkát az újraválasztás után.

Csütörtökön nagy többséggel újraválasztották Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének.

A titkos szavazás során

  • 401-en voksoltak mellette,
  • 284-en ellene,
  • 15-en tartózkodtak,
  • 7-en érvénytelen szavazatot adtak le.

közölte az Euronews.

Így Ursula von der Leyen újabb 5 évre kapott mandátumot.

Ursula von der Leyen kék ruhában uniós zászló előtt örül.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

A magyar kormány nem örülhet az Európai Bizottság elnökének újraválasztása után

Az elmúlt öt évben többször is konfliktusba került Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bizottsággal. Megírtuk, tavaly ősszel a kormány konzultációjáról mondta el a véleményét az EB, és azt teljesen valótlannak tartották.

Előtte a brüsszeli csúcsot megelőzően volt kardcsörtetés Orbán Viktor és az Európai Bizottság között, hiszen előbbi a közösségi oldalán azt állította: Brüsszel százmilliárdokat kér a tagállamoktól, miközben nem tud elszámolni a korábbi befizetésekkel és „a csőd szélére sodorta az Európai Uniót”.

Írtunk róla, hogy meg is kérdezték Von der Leyent egy brüsszeli csúcs után, Orbán Viktor érdeklődött-e arról, hová tűnt a pénz?

„Nem kérdezett meg, de ha megkérdezett volna, azt mondtam volna: mindannyian tanúi lehetünk annak, hogy az Európai Unió erős és virágzik. Átlátható a fékek és ellensúlyok rendszere, mint a számvevőszék, a parlament vagy a tanács, hogy csak hármat említsek közülük. Erre szükség van egy erős demokráciában”

– mondta a Bizottság elnöke.

„Ezért is támogatjuk határozottan a jogállamiság elvét, mindenekelőtt a korrupció elleni küzdelem érdekében. És annak biztosítása érdekében, hogy az Európai Unió minden intézményében egyértelmű legyen az elszámoltathatóság és az átláthatóság”

— tette hozzá Ursula von der Leyen.

A Bizottság elnöke idén májusban pedig nyomatékosította, hogy amíg Magyarország nem teszi meg a szükséges lépéseket a jogállamiság helyreállításához, addig vissza fogják tartani az országnak szánt uniós pénzeket. Az tehát kijelenthető, hogy

von der Leyen újraválasztásával nem lesz nyugodt öt éve a magyar miniszterelnöknek.

Valódi Hírek