A neves szakértő alaposan helyretette Bayer Zsoltot, miután a propagandista undorító módon hazudozott

Rácz András szerint bizonyítható, hogy a kijevi gyerekkórházat orosz H-101-es robotrepülőgép találta el, még ha Bayer Zsolt nem is képes felfogni ezt.

Bayer Zsolt nem érti?

„Mi a rossebért támadt volna meg Moszkva egy kijevi gyerekkórházat?”

– vetette fel értetlenül a kormánypárti Magyar Nemzetben megjelent „Minimum kérdéses!” című írásában Bayer Zsolt.

Rácz András kisegítette a kormánypárti főhergelőt, Bayer Zsolt publicistát

A fideszes publicista, Bayer Zsolt kérdésére Rácz András Oroszország-szakértő adta meg a választ Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében. A szakértő bizonyítékokkal támasztotta alá:

a kijevi gyerekkórházat orosz H-101-es robotrepülőgép találta el.

„Bármit is hazudik Moszkva (és a magyar kormánymédia)”

– tette hozzá.

Rácz András bizonyítékokkal támasztotta alá megállapításait

Rácz András három fő bizonyítékkal igazolta állítását, amely szerint orosz fegyver találta el a kórházat és biztosan nem ukrán légvédelmi rakéta.

Mint posztjában írta: újdonságot legfeljebb az jelent, hogy a magyar közmédia, „ideértve a szebb napokat látott Magyar Nemzetet is”, szemrebbenés nélkül terjeszti a támadásról szóló orosz narratívát, a kritikai megközelítés árnyéka nélkül.

Jelezte: mindezt egy olyan tragikus esettel kapcsolatban, mint egy gyerekkórház elleni támadás, „eddig ilyet még tőlük sem láttunk”.

Rácz András bejegyzését alább közöljük:

„A kijevi gyerekkórházat orosz H-101-es robotrepülőgép találta el,

bármit is hazudik Moszkva (és a magyar kormánymédia)

—————————————————————–
Két nappal a támadás után már teljesen biztos, amit az első pillanattól sejteni lehetett:

a kijevi Ohmatdit gyerekkórházat orosz robotrepülőgép találta el, konkrétan egy H-101-es.

.
Ez egy régebbi, hangsebesség alatti, repülőgépről indítható, sugárhajtású eszköz. Felszerelhető hagyományos robbanófejjel is (ez a H-101-es változat), vagy termonukleáris töltettel is (H-102).
.
A három, hadrendben álló orosz hadászati bombázórepülőgép típusból kettő, a Tu-95 és a Tu-160 biztosan képes indítani a H-101-et.
.

Három fő bizonyíték van rá, hogy orosz fegyver találta el a kórházat és biztosan nem ukrán légvédelmi rakéta.

A bizonyítékok a következők

1. Egyrészt, több térfigyelő kamera is rögzítette a robotrepülőgép becsapódását. A H-101-es viszonylag lassú, hangsebesség alatti típus, így normál térfigyelő kamerák is képesek értékelhető felvételeket készíteni róla. Nagyon jellegzetes, könnyen felismerhető alakja van.
.
2. Másrészt, a becsapódás helyszínén az ilyenkor megszokott módon igyekeznek összegyűjteni a támadó fegyver darabjait is (teljesen rutin munka), és a darabokból is megállapítható, hogy H-101-es volt.
Elkészült a támadásról a Belligcat nagyon részletes cikke, ezt beteszem kommentbe. Tanulságos, érdemes elolvasni.
.
3. Harmadrészt, a kórházat ért pusztítás egyszerűen túl súlyos és túl kiterjedt ahhoz, hogy légvédelmi rakéta okozhatta volna, hiába állítják ezt az oroszok. Ők két típusról beszélnek, a NASAMS-ről és a Patriot-ról.
A felvételeken viszont jól látszik, hogy a kórház egy kisebb épülete részben leomlott, a főépületben is súlyos károk keletkeztek és a robbanás több száz méteres körzetben betörte az ablakokat.
.

Mit mutatnak a bizonyítékok?

Kijevet a Patriot légvédelmi rendszer PAC3-as rakétái védik. Ezekben a robbanótöltet mintegy 18 kilogramm tömegű. A NASAMS által használt Sidewinder rakéták töltete mintegy 9 kilogramm, és a másik, NASAMS-ből kilőhető rakéta, az AIM-120 AMRAAM robbanófeje is csak mintegy 20 kilogramm.
.
Ezeknek a légvédelmi rakétáknak a robbanótöltete egyszerűen

nem elég nagy ahhoz, hogy akkora, strukturális pusztítást végezzen, mint ami az Ohmatdit kórházat érte.

.
Viszont a H-101-es orosz robotrepülőgép régebbi változata is kb. 450 kilogrammos töltetet hordoz. Ráadásul tavaly óta van belőle egy olyan verzió is, ami már 800 (!) kilogramm robbanóanyagot képes célba juttatni (alapvetően a tüzelőanyag-tartály rovására növelték a töltetet, így rövidebb hatótávolságú, de pusztítóbb fegyvert kaptak.)

Ez a robbanótöltet-nagyság, akárcsak a 450 kilogramm is, viszont konzisztens a kórházat ért károkkal. Vegyük észre: a 450 kilogramm is több, mint huszonkétszer akkora, mint az oroszok által emlegetett légvédelmi rakéták bármelyikének robbanótöltete.
(Az jelenleg még nem egyértelmű, hogy a H-101-nek pontosan melyik változatát használták).
.
.

Nem mindegy, hogyan tálalja a történteket az oroszokat kiszolgáló Fidesz-média

+1: A történet orosz tálalása fontos tanulságokkal szolgál az orosz információs hadviselés működéséről is. Az orosz propaganda azzal vádolja Ukrajnát, hogy nyugati fegyverek találta el a kórházat. Egyszerre emlegetnek az oroszok Patriot és NASAMS légvédelmi rakétákat is, mint lehetséges okokat.
.
Fontos részlet: érdemes észrevenni, hogy a kettő egyszerre ugye biztosan nem lehetne igaz,

hiszen vagy Patriot, vagy NASAMS…

Azért mondják mégis egyszerre mindkettőt, különböző csatornákon, hogy minél nagyobb zavart keltsenek. Nem az a céljuk, hogy nekik higgyünk, hanem az, hogy az ukránoknak se…
.
Ez ugyanaz az orosz kommunikációs taktika, amit már 2014 nyarán is láttunk a maláj gép lelövésekor, és azóta számtalan más alkalommal is. Semmi új nincs benne.
.
Újdonságot legfeljebb az jelent, hogy a magyar közmédia, ideértve a szebb napokat látott Magyar Nemzetet is,

szemrebbenés nélkül terjeszti a támadásról szóló orosz narratívát,

a kritikai megközelítés árnyéka nélkül… egy olyan tragikus eset kapcsán, mint egy gyerekkórház elleni támadás,

eddig ilyet még tőlük sem láttunk. 🙁.”

(Rácz András/Facebook)

Valódi Hírek