Hová került Orbán? Nézd, kik voltak ott az új európai szélsőjobboldali pártcsalád banzáján!

Orbán Patrióták Európáért nevű pártcsaládja épp hétfőn bővült.

A franciaországi parlamenti választás nemcsak a frakciók számát vagy létszámát befolyásolja az Európai Parlamentben, hanem egész Európa jövőjét is. Minderről Orbán Viktor beszélt múlt pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő emellett a Patrióták Európáért nevű frakcióról is szót ejtett. Mint mondta, hétfőn tartanak alakuló ülést. A minap tehát összegyűltek azok a pártok, amik a csatlakozásukról már döntöttek.

Mi történt az elmúlt napokban?

Hétfőn, hosszú munka után az olasz Ligával megszületik Brüsszelben a patrióták nagy csoportja, amely meghatározó lesz Európa jövőjének megváltoztatásában – közölte a hét elején a közösségi oldalán Matteo Salvini, a jobboldali párt vezetője.

Kapcsolódó: Mi lesz ebből? Újabb rosszfiúk csatlakoznak Orbán botrányos társaságához

Röviddel a május végi bécsi aláírást követően megindult az európai jobboldali pártok csatlakozása a formálódó Patrióták Európáért szövetséghez. A portugál Chega elnöke bejelentette, részese szeretne lenni a szuverenista (önállóságpárti, jelentsen ez bármit – a szerk.) erők összefogásának.

Július első hetében már arról szóltak a hírek, hogy a francia szélsőjobboldali Marine Le Pen pártja az Orbán Viktor által létrehozott frakcióval kacérkodik az EP-ben. Szinte egy időben jelentették be Salvinivel, hogy csatlakoznak a magyar kormányfő nevével is fémjelzett tömörüléshez.

A hétvégén arról írtunk, hogy a szélsőjobboldali Dán Néppárt is csatlakozik az Orbán Viktor által alapított Patrióták Európáért nevű pártcsoporthoz.

Ki lett a főnök?

A frakció elnökévé Jordan Bardellát (Nemzeti Tömörülés, Franciaország), első alelnökévé pedig a Fidesz soraiból Gál Kingát választották. Mint ismert, Bardella eredetileg francia miniszterelnök akart lenni, ám Le Pen pártjának vasárnapi bukása után le kellett mondjon erről a vágyáról, be kell érje az EP-vel.

A további alelnökök: Roberto Vannaci (Liga), Klára Dostálová (ANO), Sebastien Stöteler (PVV) és Anders Vistisen (Dán Néppárt).

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Most ez komoly? Megnevezte Orbán az új neofasiszta pártcsaládjának vezetőjét

Valódi Hírek