Lehullt a lepel Vidnyánszky hazugságairól: Szász Júlia keményen kiosztotta a Nemzeti Színház ámokfutó direktorát

Szász Júlia közösségi oldalán reagált Vidnyánszky Attila botrányos rágalmaira.

Udvaros Dorottya kitálalt a Nemzeti Színházban történtekről

Megírtuk, hogy Udvaros Dorottya a Partizánnak adott szerdai interjúban elmondta, a Nemzeti Színházban történt baleset miatt indított belső vizsgálat csak egy „látszatesemény” volt. Beszélt arról is, hogy a vizsgálat majd azt fogja megállapítani, hogy nincs egyszemélyi felelős.

„Egyet nem is lehet találni, többet viszont igen.

Elsősorban a darab rendezőjét és a színház igazgatóját, természetesen”

– közölte Udvaros Dorottya, hozzátéve, többször is jelezték Vidnyánszky Attilának a díszletekkel kapcsolatos aggályaikat, kizárólag a szerencsének köszönhető, hogy nem történt több baleset.

Kapcsolódó: Felforrt a levegő Vidnyánszky körül: Udvaros Dorottya súlyos részleteket árult el a Nemzetiben történtekről (+videó)

Udvaros Dorottya arról a balesetről beszélt, amikor tavaly novemberben a Rómeó és Júlia előadásán Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia három métert zuhant. A baleset következtében mindkét színész súlyos sérüléseket szenvedett. Vidnyánszky először benyújtotta a lemondását, ám később ezt visszavonta. A baleset után belső vizsgálat indult. Csák János akkor azt közölte: nem találtak felelőst, ugyanakkor a rendőrség folytatta a nyomozást.

Vidnyánszky Attila elsírta bánatát

Vidnyánszky Attila az Origónak adott interjújában reagált Udvaros Dorottya kijelentéséire. Azt állította,

szerinte „nem igaz” (?),

hogy nem ismerik el az üzemi baleset tényét. Azt nem ismerik el – mondta –, hogy kizárólagos felelősség terheli a színházat a balesetért. Vidnyánszky úgy tartja, a színészek is hibáztak, és azt is hazudta mondta, hogy több mint ötmillió forintot kapott a két színész, a táppénzen felül, különféle jogcímeken.

Szász Júlia azonnal reagált a direktor hazugságaira

Szász Júlia közösségi oldalán reagált Vidnyánszky állításaira. A balesetben megsérült színésznő bejegyzéséből pedig egyértelműen kiderült, hogy

Vidnyánszky Attila szégyenteljes módon összevissza hazudozott az interjújában.

Szász Júlia megdöbbentő bejegyzését alább közöljük:

„Vidnyánszky Attila nyilatkozatáról

A mai napon olvastam Vidnyánszky Attila nyilatkozatát az origo.hu-n, amiben az Udvaros Dorottyával megjelent interjúra reagál.

A cikkben olvasható

némely állítás nem teljesen felel meg a valóságnak, ezeket most tisztázni szeretném.

A Nemzeti Színházban történt baleset egyik áldozataként ezen a ponton fontosnak érzem, hogy megszólaljak.

Kéthavi fizetést folyósítottak Szász Júliának

Vidnyánszky a következőket állítja:

»Na de a lényeg: miközben az interjúban elhangzik, hogy a két balesetet szenvedő színészünk a mai napig nem kapott kártérítést, a tény az, hogy eddig november óta fejenként több mint ötmillió forintot kaptak – a táppénzen felül, különböző jogcímeken.«

A Nemzeti Színház a mai nappal bezárólag kéthavi fizetést (összesen 988 922 Ft) folyósított számomra.

A baleset óta táppénzen vagyok. Munkabaleset esetén 100%-os táppénz jár, ám a színházzal kötött szerződésem és az abban szereplő adózási formám miatt (ekho) a táppénzem összege kéthetente 90 050 Ft.

»A pénteki napon bekövetkezett, nagyon sajnálatos baleset után már hétfőn kéthavi fizetést utaltunk át nekik, és azóta is folyamatosan utalunk.«

November 10-én történt a baleset, ebből kifolyólag

a teljes novemberi fizetésemet már nem kaptam meg.

November 21-én érkezett a számlámra egyhavi munkabér segélyként, majd december 14-én ismét átutalták egyhavi béremet.

Azóta nem utaltak.

A balesettel összefüggésben az alábbi összegeket kaptam januárban a biztosítótól (a színház csoportos személybiztosítása):

10 000 Ft (csonttörés)

10 000 Ft (keresőképtelenség)

50 000 Ft (gyógyulási támogatás)

30 000 Ft (kórházi tartózkodás 11.10 – 11.15.)

75 000 Ft (kórházi tartózkodás 11.20 – 12.04.)

100 000 Ft (műtét)

Összesen: 275 000 Ft.

A színésznő nem kapott kártérítést

Világosan látszik, hogy a táppénzen kívül folyósított összeg meg sem közelíti, nemhogy meghaladja az 5 000 000 forintot.

Kártérítést nem kaptam, még folyamatban van a megegyezés.

Jelenleg is tart a rendőrségi nyomozás

»…azt nem ismerjük el, hogy kizárólagos felelősség terheli a színházat. Ha ilyen esetben kizárólagosságot állapítunk meg, precedens értékű lesz. Itt a színész is hibázott.«

Jelenleg még tart a rendőrségi nyomozás a balesettel összefüggésben. Az illetékes szervek meg fogják állapítani, hogy kik a felelősök.

Vidnyánszky Attila nem állapíthatja meg, hogy ki hibázott, ez nem az ő tisztsége.

»Mellékszál, de a Dorottya által nagyvonalúan nekem tulajdonított mondat nem tőlem, hanem egy általa is nagyon szeretett színésznőnktől származik: a színésznek meg kell tanulnia a díszletet. Dorottya úgy adja a számba ezt a mondatot, hogy pontosan tudja, valójában kitől származik.«

Azt, hogy a színésznek meg kell tanulnia egy-egy díszletet használni, Vidnyánszky Attila nyilatkozta egy decemberben megjelent Magyar Nemzet-es interjúban, ahol nem hivatkozott senkire, nem idézett, tehát

ő mondta, senki nem adta a szájába.

https://magyarnemzet.hu/…/vidnyanszky-attila…

A színésznő, akire utal, egy teljesen más helyzetben és más szövegkörnyezetben úgy fogalmazott, hogy a díszlet veszélyes volt, ennek ellenére megtanultuk használni.

»Egy színházi előadás az életet ábrázolja, és az életet is meg kell tanulnunk. Az élet és a színház tényleg veszélyes üzem. A zenekari árkokhoz sem tesznek ki korlátokat sehol a világon, de az intézményvezetők – érthető okokból – mégsem változtatnak.«

A színház valóban veszélyes üzem, és éppen azért vannak szigorú szabályok, hogy az esetleges balesetek kockázatát a minimumra csökkentsék és a dolgozókat megóvják. Ezek a szabályok írják elő azt is, hogy pontosan hova, és milyen korlátok kellenek egy díszletben.

Szász Júlia”

(Szász Júlia/Facebook)

Kapcsolódó:

Kínosan magyarázkodik Vidnyánszky Attila, miután Udvaros Dorottya kitálalt a Nemzeti Színházban történtekről

Felforrt a levegő Vidnyánszky körül: Udvaros Dorottya súlyos részleteket árult el a Nemzetiben történtekről (+videó)

Videóval: Szívszorító vallomást tett a Nemzetiből távozó Udvaros Dorottya

Valódi Hírek