Felforrt a levegő Vidnyánszky körül: Udvaros Dorottya súlyos részleteket árult el a Nemzetiben történtekről (+videó)

Interjút adott Udvaros Dorottya.

Interjút adott a Nemzeti Színházból nemrég távozott Udvaros Dorottya a Partizánnak. A Nemzet Színésze többek között Horváth Lajos Ottót is szóba hozta a beszélgetés során. Megosztotta az örömhírt, miszerint a Rómeó és Júlia előadása közben megsérült színész felesége kisbabát vár.

Kapcsolódó: Gyermeket vár a Vidnyánszky színházában súlyosan megsérült Horváth Lajos Ottó felesége

Udvaros Dorottya távozott a Nemzetiből

Mint ismert, az országszerte hatalmas népszerűségnek örvendő színésznő szerződését nem hosszabbította meg az intézmény vezetője, Vidnyánszky Attila. Utóbbi azzal érvelt a Nemzet Színészének, hogy az intézmény nehéz anyagi helyzetben van, a kormány 380 millió forintos elvonása miatt a költségvetés több sebből véɹzik.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjjal kitüntetett Udvaros – bár elfogadja, hogy anyagi problémák merültek fel – rámutatott, hogy ennek ellenére rendre újabb és újabb külföldi rendezőt szerződtet az intézmény.

Megszólalt Vidnyánszky

„Udvaros Dorottyának határozatlan idejű és élő szerződése van a Nemzeti Színházzal. Senki sem szüntetett meg tehát semmilyen szerződést”

– fogalmazott pár napja a színházigazgató.

A Nemzeti vezetője interjújában azt mondta, szerinte ahogy egykor Törőcsik Marinak, úgy Udvaros Dorottyának is szerződésmódosítást ajánlott.

„Míg Törőcsik Mari tovább dolgozott a Nemzeti Színházban, és nem emelte politikai dimenzióba az ittlétét, Dorottya már régóta folyamatosan ezt teszi. Ez persze legitim szerepfelfogás, csak nem biztos, hogy a szakmáról szól”

– magyarázta.

Kapcsolódó: Megtörte a csendet Vidnyánszky Attila, miután kitört a botrány Udvaros Dorottya kirúgása miatt

Vidnyánszkyról is beszélt Udvaros Dorottya

„Én azt gondolom, hogy egy színház vezetője, egy intézmény vezetője soha nem sértődhet meg. Nem bántódhat meg. Fájhat persze, nyilván, hát alkotó emberek vagyunk, tehát ha nem ismernek el minket, az fáj. Sikeresek szeretnénk lenni”

– fogalmazott Udvaros, megjegyezve, hogy az előadásokról évek óta próbáltak kommunikálni a színház vezetőjével. Kifejtette, a szeptemberi időszak általában sűrű, az utóbbi mégsem erről árulkodik. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy egy darabot sokszor, egymást követően előadjanak, a művész ugyanis ekkor fogja azt igazán a magáénak érezni, ekkor tud biztonságosan a színpadra lépni.

Mint mondta, sok kritikát megfogalmaztak az évek során, ám világossá vált, hogy ezeknek nem volt foganatja. Azok, akik ezeket a kritikai megjegyzéseket tették, el is mentek a társulattól.

„Nem volt megértés, nem volt fogadókészség azokra a mondatokra, amiket mondtunk”

– mutatott rá a színésznő, hozzátéve, számára az fáj, ahogy az intézmény a novemberi baleset óta kezeli a helyzetet. Emlékezetes, Vidnyánszky lemondott, majd bejelentette, hogy mégis marad. Udvaros elmondta, nem tudja, hogy a színház vezetője mivel magyarázta a visszatáncolást, de akkor elhangzott egy ilyen mondat:

„a színész tanulja meg használni a díszletet”.

A Nemzet Színésze itt megjegyezte, Horváth Lajos Ottó az egyik leggondosabb művész, akit ismer, ő megtanulja használni a díszletet.

„Az, hogy korábban nem történt baleset, csak a csodának köszönhető”

– mondta Udvaros Dorottya.

(Partizán/YouTube/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Videóval: Szívszorító vallomást tett a Nemzetiből távozó Udvaros Dorottya

Valódi Hírek