Videóval: Szívszorító vallomást tett a Nemzetiből távozó Udvaros Dorottya

Udvaros Dorottya, a Nemzeti Színház immár egykori művésze a búcsúzásról beszélt, valamint arról, hogy nem fog a négy fal között ücsörögni.

„Valahányszor belépek az öltözőmbe, ott látom 22 év »hordalékát«”

– fogalmazott a Nemzeti Színháztól távozó Udvaros Dorottya a minap a Femcafénak.

Mint ismert, az országszerte hatalmas népszerűségnek örvendő színésznő szerződését nem hosszabbította meg az intézmény vezetője, Vidnyánszky Attila.

A színházigazgató neve az utóbbi időben sokat szerepelt a címlapokon. Főképp az ősszel történt baleset miatt, amely kapcsán a Rómeó és Júlia két kulcsszereplője, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó kényszerpihenőre ment.

A két művész sérüléseiről, állapotukról >>ITT<< írtunk részletesen.

Miért kell távoznia Udvaros Dorottyának?

Vidnyánszky azzal érvelt a Nemzet Színészének, hogy az intézmény nehéz anyagi helyzetben van, a kormány 380 millió forintos elvonása miatt a költségvetés több sebből v*rzik.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjjal kitüntetett Udvaros – bár elfogadja, hogy anyagi problémák merültek fel – rámutatott, hogy ennek ellenére rendre újabb és újabb külföldi rendezőt szerződtet az intézmény.

Kapcsolódó: Botrány: Pofátlan indoklással rúgta ki Udvaros Dorottyát a Nemzetiből Vidnyánszky

Megszólalt Vidnyánszky

„Udvaros Dorottyának határozatlan idejű és élő szerződése van a Nemzeti Színházzal. Senki sem szüntetett meg tehát semmilyen szerződést”

– fogalmazott pár napja a színházigazgató.

A Nemzeti vezetője interjújában azt mondta, szerinte ahogy egykor Törőcsik Marinak, úgy Udvaros Dorottyának is szerződésmódosítást ajánlott.

„Míg Törőcsik Mari tovább dolgozott a Nemzeti Színházban, és nem emelte politikai dimenzióba az ittlétét, Dorottya már régóta folyamatosan ezt teszi. Ez persze legitim szerepfelfogás, csak nem biztos, hogy a szakmáról szól”

– magyarázta.

Kapcsolódó: Megtörte a csendet Vidnyánszky Attila, miután kitört a botrány Udvaros Dorottya kirúgása miatt

Hogyan érzi magát Udvaros Dorottya?

„Amikor az embernek a színház a második otthona, (…) annyi minden kötődés van. Szerintem még nem is tudom felfogni pontosan, hogy lesz egy pillanat, amikor ezt össze kell majd csomagolni”

– fogalmazott a művész, hozzátéve, hogy bonyolult helyzetben van.

Mint mondta, nincs benne harag, kétségbeesést sem érez. 22 év nagyon hosszú idő, de egyszer minden véget ér. Lehet, hogy az egyik ajtó most becsukódott, de kinyílhat közben egy új is. A Nemzet Színésze saját bevallása szerint erre próbál fókuszálni.

Megjegyezte, sok visszajelzést kapott a történtek kapcsán, szívmelengető hívások és üzenetek várták az elmúlt napokban. Elmondása szerint

az biztos, hogy nem fog otthon ülni és szomorkodni,

nagyon nyitott személyiség, ez pedig sokat segít neki a jelenlegi helyzetben.

Udvaros Dorottya, miután elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. Később, 1981-ben a Nemzeti Színház tagja lett, majd alapító tagként játszott a Katona József Színházban, később pedig az Új Színházban és a Bárka Színházban állt a közönség elé.

Emellett a mozivásznon is láthattuk őt, munkájáért pedig 1983-ban Jászai Mari-díjjal jutalmazták. 1990-ben megkapta a Kossuth-díjat, nemrég pedig a Magyar Filmakadémia életműdíját is elnyerte. Udvaros Dorottya a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Budapest díszpolgára.

(Femcafe.hu/Facebook/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Elindult a lavina: Sorra mondanak fel a Nemzeti Színház művészei Udvaros Dorottya kirúgása után

Valódi Hírek