Lehet még fokozni: Hajmeresztő bejelentéssel rukkolt elő Szijjártó Péter Japánban

Szijjártó Péter Tokióból üzent a magyaroknak.

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között. A két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a japán gazdasági, infrastrukturális és külügyminiszterrel is tárgyalásokat folytatott, majd arról számolt be, hogy

a két állam nukleáris együttműködési megállapodást kötött.

Annak alapja, hogy a felek egyre fokozódó szerepet szánnak az atomenergiának, valamint bővíteni fogják ezen kapacitásaikat a következő időszakban.

„Ez ugyanis a legbiztonságosabb, legolcsóbb, legkiszámíthatóbb és legkörnyezetbarátabb módja a nagy mennyiségű villamosenergia-előállításnak, (…) amely feltétlen szükséges gazdaságaink növekedéséhez az elkövetkezendő időszakban”

– fogalmazott Szijjártó.

Megjegyezte, Magyarország és Japán együtt fog működni a meglévő blokkok élettartamának meghosszabbítása terén is, aminek az előkészítése már zajlik hazánkban a paksi erőmű már működő reaktorai esetében.

„Ugyanígy együtt fogunk működni a kis teljesítményű, kis helyigényű nukleáris reaktorok technológiai fejlesztésében. Ez forradalmi változást hozhat a világ energiaiparában”

– jelentette ki.

„És ha sikerül véglegesíteni azokat a technológiákat, amelyek nyomán kis helyigényű, kis teljesítményű nukleáris reaktorokat lehet építeni és rákapcsolni a hálózatra, akkor Magyarország mindenféleképpen érdekelt lesz ennek a technológiának az alkalmazásában”

– fűzte hozzá.

Az érkező japán beruházásokról

A tárcavezető tájékoztatott

a Magyarországon beruházó japán vállalatok vezetőivel folytatott egyeztetéseiről is.

Mint közölte, tavaly rekordot döntött a Japánba irányuló magyar export. A részletezés szerint a mostani tárgyalások során

az érintettek nagyjából 150-200 millió eurónyi beruházási szándékról számoltak be

az autóipar, az elektronika és az élelmiszeripar terén.

„Japán kihatása a világgazdaság alakulására rendkívüli mértékű, ezért az olyan exportorientált, nyitott gazdasággal rendelkező országok számára, mint Magyarország, a Japánnal való együttműködés kiemelt jelentőségű”

– vélekedett Szijjártó Péter.

A miniszter végül arra is kitért, hogy hazánk a helyi jelenléte növelése érdekében konzulátus nyitásáról határozott a világkiállításnak jövő évben otthont adó Oszakában, amely hamarosan megnyitja a kapuit. Szavai szerint az imént említett rendezvényre Magyarország nagy volumenű, méltó és a gazdaságát, a turisztikai, kulturális vonzerejét bemutató pavilonnal fog készülni.

Orbán Viktor és a keleti nyitás

Mint arról tavaly nyáron írtunk, a magyar miniszterelnök a karmelita kolostorban fogadta az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) vezetőjét. Kiderült, Orbán Viktor és Jin Liqun találkozóján Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is részt vett.

A tárgyalás során elhangzott, hogy Magyarország keleti nyitás politikájának gyümölcsei kezdenek beérni, a legnagyobb külföldi működőtőke-beruházók immár kínai, koreai, valamint japán cégek.

Kapcsolódó: Mi lesz most? Rögtön az akkumulátorgyáras bejelentések után fontos vendég érkezett Orbán Viktorhoz

Szijjártó Moszkvában

A tárcavezető márciusban Szocsiba utazott azt atomexpóra. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a szerb, a török, az iraki és a fehérorosz kormány képviselőivel, illetve a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalása után arról számolt be, hogy utóbbi találkozón ismét áttekintették a paksi bővítés állását.

Szijjártó Péter még február elején beszélt részletesen az építkezésről. A tárcavezető többek között azt is megosztotta, hogy folynak a talajszilárdítási munkálatok, amelyekkel várhatóan a jövő év közepére végeznek.

Áprilisban röppent fel a hír, hogy Orbán Viktorék a Paks II és a Budapest–Belgrád vasútvonal kivitelezési munkáit végző cégek „speciális munkaerőigényének mielőbbi biztosíthatósága érdekében” egyszerűsítenék a harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását.

Erről >>ITT<< olvashatsz részletesen.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Szijjártó végképp megadta magát: Itt a drámai bejelentés

Szinte táncot járt örömében Szijjártó Péter, amikor kibukott egy kínos részlet a paksi beruházásról

Valódi Hírek