Szijjártó végképp megadta magát: Itt a drámai bejelentés

Nem véletlenül indult útnak hajnalban. Nagy bejelentésre készült a Paks II-beruházás kapcsán.

Szijjártó Péter már nem csak az előszobájában van Putyinéknak. A külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az oroszországi Szocsiból üzent.

Megírtuk, hogy Szijjártó Péter hétfőn hajnalban Oroszországba repült, ahol a paksi bővítésről folytatott tárgyalásokat.

Az atomexpóra ment, hogy a Paks II-beruházásról szónokoljon

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a szerb, a török, az iraki és a fehérorosz kormány képviselőivel, illetve a Roszatom orosz atomenergetikai vállalatot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalása után arról számolt be, hogy utóbbi találkozón ismét áttekintették a paksi bővítés állását – írta az MTI.

„A paksi beruházás sikere a magyar gazdaság versenyképességének hosszú távú garanciája. Ezáltal garantálni tudjuk Magyarország számára azt, hogy az ország villamosenergia-ellátása biztonságban lesz hosszú évtizedekre, hiszen nagyjából az ország lakossága és ipara által szükségesnek tartott villamos energia mintegy 70 százalékát mi magunk elő fogjuk tudni állítani”

– büszkélkedett a Magyarországot évtizedekre Oroszország zsoldjában tartó bejelentéssel.

„Ez nagyon komoly függetlenséget (sic!) ad majd nekünk

a nemzetközi energiapiac néha teljesen esztelen változásaitól, az egekbe ugró áraktól például. Ugyanakkor a beruházás nemcsak a versenyképességünket, hanem a rezsicsökkentés vívmányát is meg fogja tudni védeni. Tehát a paksi beruházás sikeres végigvitele egy igazi nemzeti érdek”

– hangoztatta az orosz Barátság-érdemrenddel kitüntetett magyar politikus.

Két fontos berendezésről számolt be

Szijjártó újabb mérföldköveket emlegetett a projekttel kapcsolatban, mondván, hogy a blokkhoz szükséges két legfőbb nukleáris eszköz gyártása közül az egyik, az úgynevezett zóna-olvadékcsapda gyártása már lezárult, így megkezdhették a műszaki átadás-átvétel folyamatát.

„Hogyha mindent rendben találunk, akkor

a második negyedév során Paksra el is fogjuk tudni hozni ezt a hatalmas eszközt,

amely a nukleáris erőmű egyik lelke lesz”

– jelentette ki.

Tájékoztatása szerint a másik nagy tömegű eszköz, a reaktortartály gyártása április elején indul a magyar szakértők jelenlétében.

A miniszter arról is beszélt, hogy folynak az egyeztetések a Framatome és a Siemens konzorciumával arról, hogy milyen módon lesz alkalmazható majd a német és francia irányítástechnika az erőműben.

„Tehát a beruházással újabb nagyon fontos mérföldköveket értünk el, és ezek a mérföldkövek előrevetítik azt, hogy az idei év végén megtörténik az első beton ünnepsége, és a következő évtized elején pedig a két új reaktorblokkunkat fel tudjuk majd kapcsolni a hálózatra”

– összegzett.

A tárcavezető az Atomexpo plenáris panelén „súlyos problémának” nevezte, hogy az energetika kérdését továbbra is „ideológiai viták” jellemezik, miközben e területen különösképp fontos lenne a fizikai valóság figyelembevétele. Tehát Szijjártó szerint ideológiai vitának számít az, hogy a józan többség még közvetetten sem hajlandó támogatni a néplrtást végző orosz kormányzatot.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek