Mi folyik itt? Gigantikus vihar kerekedhet Orbánék elképesztő húzásából

A paksi projekt és a Budapest–Belgrád-vasútvonal kapcsán támadt megdöbbentő ötletük.

Orbán Viktorék a Paks II és a Budapest–Belgrád-vasútvonal kivitelezési munkáit végző cégek „speciális munkaerőigényének mielőbbi biztosíthatósága érdekében” egyszerűsítené a harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását. Mindez egy, már a parlament asztalán fekvő törvényjavaslatból derült ki a Népszava részletezése szerint.

A dokumentumot formailag a Vállalkozásfejlesztési Bizottság nyújtotta be a munkavédelmi törvényhez, ám a gyakorlatot górcső alá véve az mögött a kabinet állhat.

A kormány tehát egyszerűsítené az Európai Unión kívülről érkező vendégmunkások alkalmazását a két beruházás kapcsán. Az érintett dolgozók egyszerűsített eljárásban kaphatnának munkavállalási célú tartózkodási engedélyt, amely 5 évig lenne érvényes. A bevándorlási törvény mellesleg azt mondja ki, hogy a hasonló engedély az érintett projekt befejezéséig, de legfeljebb 3 évig érvényes, azaz ennyi időre jogosít fel magyarországi tartózkodásra.

Orbánék friss javaslata az alkalmazottak családjára is kitér, ők is egyszerűsített eljárásrend keretében kérhetnének tartózkodási engedélyt.

Mi a helyzet a Budapest–Belgrád-vasútvonallal?

Korábban már beszámoltunk a gyermekét egyedül nevelő Szilviáról, akinek a Budapest–Belgrád-vasútvonal „korszerűsítése” miatt kellett elhagynia XXIII. kerületi otthonát.

Októberben egy hasonló esetről érkezett hír. A Kelebián élő Bozsákovics Antal Györgyné, Jutka mama – így ismeri őt mindenki a településen – otthonát a MÁV kisajátította a vasúti beruházás miatt.

Kelebián mellesleg még további 5 ingatlant vett el a hazai vasúttársaság a tulajdonosoktól, mert azok útjában voltak az építkezésnek. Makai Katalin könnyeivel küszködve mesélt arról, hogy korábban lányaival választotta ki az ingatlant, amelyet azóta már le is dózeroltak.

Kapcsolódó: Súlyos árat fizetett több család az Orbán-kormány ámokfutása miatt: Könnyfakasztó részleteket osztottak meg az érintettek

Aleksandar Vučić szerb elnök nemrég elárulta, reményeik szerint „magyar barátaik” 2025 végéig, vagy legkésőbb 2026 februárjáig, márciusáig végeznek az itteni oldalon a Budapest–Belgrád-vasútvonal munkálataival.

Szerbia 2024 végére teljesíti az építkezés ráeső részét – osztotta meg a balkáni ország elnöke. A politikus nyilatkozata azért is érdekes, mert korábban azt közölte, valószínűleg 2026 nyarára készül el a beruházás.

Kapcsolódó: Orbán legfontosabb bázisa fordult a miniszterelnök ellen a kínai szerelemprojekt miatt

Mi a helyzet a paksi beruházással?

Szijjártó Péter március végén az oroszországi Szocsiba utazott az atomexpóra, hogy a paksi beruházásról tegyen nagyívű bejelentést.

Kapcsolódó: Szijjártó végképp megadta magát: Itt a drámai bejelentés

A külgazdasági és külügyminiszter még február elején beszélt részletesen az építkezésről. A tárcavezető többek között azt is megosztotta, hogy folynak a talajszilárdítási munkálatok, amelyekkel várhatóan a jövő év közepére végeznek.

Ezzel párhuzamosan elkezdődött azoknak a létesítményeknek a kialakítása, amelyek az úgynevezett első beton öntéséhez lesznek szükségesek. A tervek szerint 2024 végéig erre sor kerül majd – árulta el akkor Szijjártó.

Kapcsolódó: Szinte táncot járt örömében Szijjártó Péter, amikor kibukott egy kínos részlet a paksi beruházásról

Orbánék törvényjavaslatáról

A paksi beruházás tekintetében az 5 évre szóló tartózkodási engedély nem meglepő, a Budapest–Belgrád-vasútvonal esetében azonban igen. Ahogy a szerb elnök is említette, reményeik szerint rövidesen véget érnek a munkálatok a magyar oldalon is. Ennek fényében egyelőre nem világos, hogy miért lenne szüksége a beruházáson dolgozó, harmadik országból érkező munkavállalónak ilyen hosszú időtartamra szóló tartózkodási engedélyre.

A Népszava részletezése szerint a vasúti beruházás esetében kínai állampolgárokról, amíg a paksi projektnél orosz állampolgárokról lehet szó. Mint rámutattak,

a kormány javaslata komoly nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet.

Kapcsolódó:

Itt vannak a számok: Kiderült, mennyi ázsiai vendégmunkást csődítettek Magyarországra Orbánék

Valódi Hírek