Mi történt? Még véget sem ért Orbánék kihelyezett kormányülése, Szijjártó máris megszólalt

Így áll most a helyzet a kihelyezett kormányülésen.

A sopronbánfalvi kormányülésről helyszínéről jelentkezett élőben Szijjártó Péter kedd délután, miután telefonon tárgyalt a Roszatom vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval.

A külgazdasági és külügyminiszter megosztotta, hogy áttekintették a paksi beruházás jelenlegi állását kollégájával. Az elmúlt évtizedben világossá vált, hogy az energiaellátás szempontjából azok az országok vannak biztonságban, amelyek saját maguk elő tudják állítani a szükséges energiamennyiség minél nagyobb részét. A paksi beruházással körülbelül 70 százalékra fog nőni a nukleáris energia szerepe hazánk villamosenergia-ellátásában – részletezte.

Mint mondta, ha megépül a két paksi blokk, akkor csökkenhet a földgázimport, valamint a szén-dioxid-kibocsátás. Az építkezés zavartalanul folyik, jelenleg a talajszilárdítási munkálatok zajlanak, várhatóan a jövő év közepére végeznek vele – fűzte hozzá.

Ezzel párhuzamosan elkezdődött azoknak a létesítményeknek a kialakítása, amelyek az úgynevezett első beton öntéséhez lesznek szükségesek. A tervek szerint 2024 végéig erre sor kerül majd – tájékoztatott Szijjártó Péter.

Szót ejtett arról is, hogy a most zajló munkálatokhoz szükséges engedélyeket beszerezték. Emlékeztetett, hogy tavaly a parlament elfogadta a nukleáris biztonságról szóló törvény módosítását, így az engedélyezési folyamat leegyszerűsödött.

Egy atomerőmű-építésnél vannak hosszú gyártási idejű elemek, ilyen például a reaktortartály kialakítása is. Jelenleg az alapanyagbeszerzés zajlik ennek gyártásához, várhatóan áprilisban megtörténhet a reaktortartály öntése – közölte.

Hozzáfűzte, hogy a zónaolvadék-csapda – amely szintén fontos elemnek számít – gyártása folyamatban van.

Szijjártó Péternek ellentmond számos forrás

Megjegyzendő, hogy Szijjártó közlendőjének ellentmondanak a korábbi hírek. Az értesülések alapján a paksi bővítés csigatempóban halad. A projektgazda Paks II. Zrt. folyamatosan dolgozik a szerződések megkötésén. Mint kiderült, a cég hatalmas összegeket költött tavaly informatikai szolgáltatásokra, májusban

például 900 millióért szerződtek.

Az árnyékkormány korábban hangsúlyozta, hogy a Paksi Atomerőmű biztonságos üzemidő-hosszabbítása mellett Paks II építését azonnal le kell állítani.

Mint részletezték, Paks I igazgatója szerint sincs szükség Paks II reaktorainak felépítésére. Mindemellett kiemelték, hogy az orosz hitelből épülő, méregdrága atomreaktorok helyett a megújuló – így a szél-, a nap- és a geotermikus – energiatermelés fejlesztésére, valamint az energiafelhasználást csökkentő,

országos lakásfelújítási programra kell költeni a magyar adófizetők pénzét.

(Szijjártó Péter/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek