Ebből még óriási balhé lesz: Kiszivárgott egy hajmeresztő részlet az Orbán-kormány variálásáról

A státusztörvény is szerepet játszik a történtekben.

Jogalkalmazási problémák merültek fel a bíróságokon a pedagógusokat érintő ügyekben. Egy törvénymódosítás szerint ugyanis a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak már nem minősülnek közfeladatot ellátó személyeknek – részletezte a minap a Népszava.

Kapcsolódó: Óriási csatát nyertek a pedagógusok: Perek százait indították el a szombathelyi tankerület ellen

Mi ennek a következménye?

A közfeladatot ellátó személyek ellen elkövetett bűncselekmények súlyosabb büntetést vonnak maguk után. Nem először hallanánk olyan esetről, hogy egy pedagógus iskolai erő$zak áldozatává válik. Mivel az oktatási intézményekben dolgozók a törvénymódosításnak „hála” kiestek ebből a körből, ez a minősítő körülmény már alkalmazható az esetükben.

A lap birtokába jutott bírósági körlevél alapján a Büntető törvénykönyv (Btk.) vonatkozó rendelkezésének jelenleg is hatályos szövege szerint a pedagógusok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, a köznevelési törvény erre vonatkozó része 2024 január 1-től már nem hatályos. Ugyanakkor a Btk. a köznevelési törvényre hivatkozik a pedagógusok közfeladati jogállásával kapcsolatban.

A levél szerint a szóban forgó rendelkezés mára elvesztette a jogszabályi hátterét, így jelenleg a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak büntetőjogi szempontból nem tekinthetők közfeladatot ellátó személyeknek. A vonatkozó törvény erről szóló szakaszát mellesleg a státusztörvény helyezte hatályon kívül. A pedagógusok új életpályájáról szóló törvény azonban nem ejt szót a pedagógusok közfeladati jogállásáról.

Kapcsolódó: Lehullt a lepel: Óriási átverés az Orbán-kormány béremelése

Mit mond a szakszervezet?

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke felháborítónak tartja a történteket. Megjegyezte, remélhetőleg jogalkotói hibáról van szó, nem pedig szándékos kormányzati lépésről.

A hírportál kereste a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumot, amely egyelőre nem válaszolt a feltett kérdésekre. A Legfőbb Ügyészség későbbre ígért tájékoztatást.

A státusztörvényről

Július elején az Országgyűlés 134 szavazattal 60 ellenében 0 tartózkodás mellett megszavazta a hivatalosan „pedagógusi életpályamodellről” szóló törvényt, vagyis a magyarországi pedagógusok közalkalmazotti státuszának a megváltoztatását. A pedagógusok által bosszútörvényként emlegetett jogszabályt kivétel nélkül mindegyik kormánypárti képviselő megszavazta, így az a 37 is, aki pedagógusi végzettséggel rendelkezik.

Novemberben írtunk arról, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kikérte a tankerületektől az adatokat arra vonatkozóan, hogy hány pedagógus mondott fel 2023 januárja óta.

2150-en vannak összesen, akik távoztak a rendszerből – nyilatkozta az akkori adatokat ismertetve Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. A pályaelhagyó pedagógusok száma azóta bizonyára emelkedett, a hírek rendre pedagógushiányról szólnak.

Kapcsolódó:

Itt az igazság a tankerületekről, több helyen is hatalmas a baj a státusztörvény miatt

Miben mesterkednek Pintérék? A szakszervezet elnöke elárulta, mi lehet a kormány arcátlan terve

Valódi Hírek