Óriási csatát nyertek a pedagógusok: Perek százait indították el a szombathelyi tankerület ellen

Ki kell fizetniük a túlórákat a pedagógusoknak. A tankerületi vezető közölte, elfogadja a bíróság döntését.

Megszületett az ítélet

Ki kell fizetnie a Szombathelyi Tankerületi Központnak három Vas megyei pedagógusnak a 96 órán belül elrendelt helyettesítések óradíját három évre visszamenőleg a 2020. szeptember és 2023. január 31. közötti időszakra.

„Az elsőfokú bíróság a felperesek keresetét a rendkívüli munkavégzés miatt díjazás tekintetében

megalapozottnak találta”

– írták a Győri Ítélőtábla írásban is kiadott ítéletében, amelyet a Szabad Európa idézett.

A döntés értelmében Hende Istvánnak, a Jáki Nagy Márton Általános Iskola matematikatanárának bruttó 82.688 forintot kell fizetniük, két kolléganőjének pedig 135.450, illetve 129.938 forintot. Ehhez még hozzáadódik a 240 ezres perköltség is, amely másodfokon húszezer forinttal emelkedett.

A tankerület sajátosan értelmezte a jogot

Emlékeztettek, a pedagógusok azért fordultak még tavaly a munkaügyi bírósághoz, mert a tankerület úgy értelmezte a jogot, hogy a négy napon belül elrendelt helyettesítések beleférnek a „normál” munkaidőbe, a pedagógusok szerint azonban rendkívüli munkavégzésnek számítanak a helyettesítések, amelyet

A munka törvénykönyve szerint pluszban ki kell fizetni.

Mint írták, első fokon a munkaügyi bíróság igazat adott a pedagógusoknak, ám a Szombathelyi Tankerületi Központ fellebbezett, majd a Győri Ítélőtábla később kimondta végső döntését az ügyben, mindenben helybenhagyva az elsőfokú ítéletet.

Perek százaira készülhet a szombathelyi tankerület

Felhívták rá a figyelmet, hogy mindez önmagában is érdekes, azonban valójában nem három pedagógusról és néhány százezer forintról van szó: Hende István 2022 végén – a Fővárosi Ítélőtábla döntésére hivatkozva – a Pedagógusok Szakszervezete segítségével mozgósította a Szombathelyi Tankerületi Központhoz tartozó intézmények tanárait, és végül

147 Vas megyei tanár összesen 49 munkaügyi pert indított a szombathelyi tankerülettel szemben.

A másik 48 pert (144 érintett pedagógus) jelenleg szüneteltetik, de elképzelhető, hogy a friss ítélet nyomán ismét fordulat történhet a pedagógusok ügyében.

„Én már másfél évvel ezelőtt írtam a tankerületi igazgatónak, arra kérve, hogy

rendezzük ezt a kérdést, kerüljük el a tömeges pereket, de nem kaptam választ,

helyette inkább bevállalták a bíróságot első-, majd másodfokon. A Szombathelyi Tankerületi Központ olyan, mint egy állatorvosi ló, belekényszeríti a pedagógusokat, hogy pereljenek az igazukért, közben sok millió forintot költenek el közpénzből ügyvédre, amely pénzeknek bizonyára helye lenne a közoktatásban.

Mi is szívesebben tanítanánk az iskolában, ahelyett, hogy ilyenekkel kell foglalkozunk”

– mondta az ítéletről Hende István.

Megszólalt a tankerületi vezető

Az újabb fejlemények után a tankerületi vezető is reagált, aki „nagyvonalúan” azt közölte: „tiszteletben tartják” a bíróság döntését.

„A Szombathelyi Tankerületi Központ a Győri Ítélőtábla döntését tiszteletben tartja.

A bírósági döntés alapján jogosnak ítélt összegeket a perekben érintett minden pedagógus számára meg kívánja fizetni”

– közölte a lap megkeresésére Fodor István tankerületi igazgató.

Valódi Hírek