Miben mesterkednek Pintérék? A szakszervezet elnöke elárulta, mi lehet a kormány arcátlan terve

Ezért halogathatják a béremelést.

Ahogy írtuk, a pedagógusoknak ígért, átlagosan 32,2 százalékos béremelésből sikerült kihagyni 24 ezer szakképzésben dolgozót.

Gulyás Gergely az ATV-nek adott interjújában azt mondta, a pedagógusoknak beígért, átlagosan 32,2 százalékos béremeléshez még egy „technikai jóváhagyásra” van szükség az Európai Bizottságtól. Ha az aláírás nem érkezik meg időben, akkor 10 százalékos béremelés valósulhat meg és nem pedig az Orbán Viktorék által megígért 32,2 százalékos.

A kormány nem Brüsszelre vár,

inkább azért halogatja a béremelést, hogy az minél közelebb essen az EP-választásokhoz

– mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Totyik azt is felidézte, hogy a státusztörvény hatályba lépésével 2024 az új pedagógus életpályamodell bevezetésének éve lesz, aminek következtében

a pedagógusoknak 60 órát kell ingyen helyettesíteniük és 44 munkanapra lesznek átvezényelhetők.

A PSZ elnöke azt reméli, hogy ha elkezdik emelni a béreket, megszűnhet a pedagógusok elvándorlása, bár álláspontja szerint a fizetésemelés szükséges, de nem elégséges feltétele a folyamat megállításának. A magyar pedagógusok munkaideje az egyik legmagasabb Európában: ezt a terhelést csökkenteni kell.

A pályakezdő fiatalok pedagóguspályára csábítása lenne a legfontosabb rövid távú cél.

Ehhez azonban élhető iskolára, a létbiztonságra és tanszabadságra van szükség.

Arra a kérdésre, hogy hány pedagógus hiányzik a közoktatásból, Totyik Tamás azt válaszolta: 16 ezer nyugdíjas visszafoglalkoztatott és betöltetlen állás van.

(ATV nyomán)

Valódi Hírek