Lehullt a lepel: Óriási átverés az Orbán-kormány béremelése

24 ezer tanár hoppon maradhat.

Gulyás Gergely állításával ellentétben a szakképzésben dolgozó oktatók

nem részesülhetnek a pedagógusoknak megígért, átlagosan 32,2 százalékos januári béremelésből

– jelezték a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetői.

Ugyanakkor Gulyás Gergely az atv.hu-n december 31-én megjelent interjújában azt mondta, a béremelés a tanárokra, az óvónőkre és a szakképzésben oktatókra is vonatkozik.

A kancelláriaminiszter azt is elmondta, a pedagógusoknak beígért, átlagosan 32,2 százalékos béremeléshez még egy „technikai jóváhagyásra” van szükség az Európai Bizottságtól. Ha az aláírás nem érkezik meg időben, akkor 10 százalékos béremelés valósulhat meg és nem pedig az Orbán Viktorék által megígért 32,2 százalékos.

Totyik Tamás, a PSZ elnöke viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy

a béremelésre vonatkozó kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője pedig azt mondta, a pedagógusok részben EU-s forrásból megvalósuló béremelésével kapcsolatos EFOP Plusz uniós programban sincs benne a szakképzés. Hozzátette: elképzelhető, hogy a szakképzésben dolgozó kollégái közül többen elgondolkodnak majd azon, hogy intézménytípust váltsanak, ha a köznevelésben jobbak lesznek a fizetések.

A lap kérdésekkel fordult a Miniszterelnökség felé, hogy magyarázatot kapjanak az ügyben, ám nem válaszoltak.

A szakszervezeti vezetők azt is különösnek tartják, hogy a pedagógusok béremeléséről szóló kormányrendeletről a miniszter ugyan azt állította, azt „társadalmi egyeztetésre” bocsátották és január 6-áig van lehetőség véleményezni. Ugyanakkor ennek erősen ellentmond, hogy

a Magyar Közlönyben kihirdetett rendelet január 1-jén hatályba lépett,

így pedig a módosításokról már nem nagyon van értelme „egyeztetni”.

A szakszervezeti vezetők jelezték, a 32,2 százalékos béremelés elsőre jó hangzik, azonban távolról sem részesül minden pedagógus ilyen mértékű béremelésben. Egyelőre csak a gyakornok fokozatú pályakezdők lehetnek biztosak abban, hogy a bruttó keresetük 32,2 százalékkal nő a tavaly novemberi bérükhöz képest, vagyis havi 400 ezer forintról 528,8 ezer forintra, amely összeg nettóban, kedvezmények nélkül 351,6 ezer forintot jelent.

Kapcsolódó:

Gulyás Gergely bejelentette: Veszélybe került az Orbán-kormány terve

https://nyugatifeny.hu/2023/12/29/pinterek-bejelentettek-a-nagy-beremeles-t-januar-1-jevel-de-kiderult-egy-komoly-turpissag

Valódi Hírek