Lehullt a lepel: Rogán Antal is felbukkant az Orbán-kormány titkos kínai ügyletei körül

Megállapodást kötött a Rogán Antalhoz köthető Acemil Zrt. a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel.

Újabb „nagyszabású” együttműködési megállapodást kötöttek a kínaiakkal Rogánék

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel – tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a megállapodás kiterjed

  • mozdonyok beszerzésére
  • és magyarországi gyártási kapacitás közös létrehozására.
  • A felek megállapodtak négy közös központ hazai létesítéséről
  • a vasúti járműgyártás,
  • karbantartás,
  • vasútszakmai oktatás és kutatás-fejlesztés területére

– részletezték.

Újra kell éleszteni a vasúti járműgyártást?

Az Acemil Zrt. azt is közölte, hogy megállapodást kötött előzetesen a világ vezető vasúti-tehervagon gyártójával, a CRRC Shandong Co. Ltd.-vel is, közös magyarországi tehervagon-összeszerelésre és -gyártásra.

A dokumentumok aláírása „várhatóan” (!) hozzájárul a magyarországi vasúti járműgyártás „újraélesztéséhez”, valamint a fenntarthatósági célok elérést szolgálja az európai vasúti infrastruktúra megújítási folyamataiban történő közreműködéssel

– fogalmaztak a közleményben.

Előkerült Rogán Antal és az ügyvédje

Közlésük szerint a szakmai egyeztetésen és az azt követő aláírási ceremónián jelen volt az Építési és Közlekedési Minisztérium, a MÁV-Start Zrt., a Rail Cargo Hungaria Zrt., a TS-MÁV Gépészet Kft. valamint a MÁV Rail Tours Kft. képviselője is – írták.

Az Acemil Zrt. egyébként egy magántőkealapé, amelynek tulajdonosi szerkezetét titokzatos homály lengi körül, ezért nem lehet tudni, hogy pontosan kik is a birtokosai a társaságnak. A Direkt36 még 2023-ban talált arra utaló jeleket, hogy az Acemil

Rogán Antal köreihez kapcsolható

– hívta fel a figyelmet beszámolójában a Telex.

Mint írták, a cég székhelyéül szolgáló Aulich utcai irodának a tulajdonosa a Rogán Antal bizalmasának, Kertész Balázs ügyvédnek a tanácsadó cége. Egy kínai hírportál közlése szerint Kertész ráadásul személyesen is részt vett a projekt egyik hivatalos egyeztetésén.

A kínai–magyar együttműködésekről

Rogánék együttműködése egy lehet abból a 18 megállapodásból, amelyet a magyar és a kínai kormány kötött Hszi Csin-ping kommunista pártfőtitkár budapesti látogatása során. A megállapodásokról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter árult el bővebb részleteket.

Érdekes ellentmondás, hogy míg Orbán Viktor arról is meg van győződve, hogy a kínai rendőrök magyarországi bevetése remek gondolat, addig Lázár János már fenntartásokkal és aggodalmakkal tekint az egyre erősödő kínai–magyar kapcsolatokra.

Kapcsolódó:

Óriási bajban lehet a miniszterelnök: Olyat tett Orbán Viktor, amire 15 éve nem volt példa (+videó)

Máris befutott a hatalmas pofon: Súlyos üzenetet küldött David Pressman a kínai diktátor előtt hajlongó Orbánnak

Ebből baj lesz: Szijjártó Péter bejelentette Orbán és a kínai elnök titkos megállapodásának részleteit

Rendkívüli: Itt van Orbán és a kínai diktátor mindent letaroló bejelentése (+videó)

Valódi Hírek