Mi folyik itt? Ki fogja verni a biztosítékot Pintérék legújabb döbbenetes húzása

Pintér Sándor tárcája kórházi ellenőrzésekbe kezdett. A hírek szerint nem spórolnak a bírságokkal.

A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium különítményekkel kezdett razziázni a kórházakban, ahol minden piti semmiségért bírságokat szabtak ki – írta meg a hvg.hu.

Két hete döntöttek

Április közepén megdöbbentő levelet kaptak az állami fenntartású egészségügyi intézmények vezetői az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFŐ). Révész János főigazgató ebben arról írt, hogy

„a Belügyminisztérium Egészségügyekért Felelős Államtitkárság Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálat Főosztály a hatályos jogszabályok alapján az Egészségügyi Államtitkár Úr ágazati irányítási jogköréből levezetett ellenőrzési feladatait hajtja végre”.

Azaz: komoly ellenőrzés vár az intézményekre.

Korábban Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára több konferencián is arról beszélt, az állami egészségügyben dolgozók egy része munkaidőben maszekol a magánszektorban. A belügy erre való hivatkozással blokkolóórákat vezetett be a kórházakban.

Az ötlet nem volt új, hiszen Lengyel László, a belügy helyettes államtitkára egy éve beszélt arról a Magyar Kórházszövetség konferenciáján, hogy

„akinek nyolc órát fizetünk, az legyen bent nyolc órát”.

Razziákat tartanak

Részletesen beszámoltunk róla, hogy a Belügyminisztérium elrendelte a kórházakban az orvosok és a betegek ellenőrzését is. A Pintér Sándorék vezette tárca már meg is kezdte a „munkát”:

ellenőrző kommandókat vezényeltek az intézményekbe.

Az elimited.hu egészségügyi szakportál beszámolója szerint eddig sorra került a Honvéd Kórház, a Szent János Kórház, de Egerben, Gyöngyösön, Hatvanban és Hódmezővásárhelyen is razziáztak. A szaklap azt írta, hogy

a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházba hajnali háromkor érkeztek meg az ellenőrök,

a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórházba pedig reggel hétre sikerült befutniuk.

Belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját. Vagyis

átnézik a jelenléti íveket, benyitnak a kórtermekbe, összeszámolják a betegeket,

de benéznek a vizsgálókba, ahol átnézik azt is, hogyan használják, vagy hogy egyáltalán használják-e az eszközöket.

Bírságok is röpködtek

A portál információi szerint a Honvéd Kórházban

30 ezres bírságokat osztogattak a revizorok a dolgozóknak, amiért nem viseltek névtáblát.

A betegeknek sem volt nyugtuk: a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban

hajnali háromkor felébresztették őket, és megkérdezték, hogy név szerint ki fekszik az ágyakban.

Nemcsak az orvosokat ellenőrzik Pintér Sándorék, hanem a betegeket is

Az ellenőrzések „fontossága” miatt döntöttek arról is, hogy a razziák keretében mobil ellenőri egységeket hoznak létre, amelyek bárhol, bármikor elkezdhetnek kutakodni. Az ellenőrzést végrehajtók igazoltathatják a személyzetet, belenézhetnek az egészségügyi dokumentációba, valamint másolatot is készíthetnek arról.

A tárca

a betegek ellenőrzését is elrendelte,

mondván, az intézmények csak akkor kapják meg az ellátottak utáni finanszírozást, ha a páciensek az intézményben annyi napot fekszenek, amennyit egy-egy beavatkozásnál előírnak. Ugyanakkor arra már nem adtak magyarázatot, hogy miként fogják ellenőrizni például egy több száz beteget ápoló kórház esetében mindezt.

Valódi Hírek