Mi történik? Egy ember majdnem meghalt Pintér Sándorék kórházi razziái miatt

Magyarország, 2024. Veszélyes razziákat indítottak Pintér Sándorék a kórházakban.

Részletesen beszámoltunk róla, hogy a Belügyminisztérium elrendelte a kórházakban az orvosok és a betegek ellenőrzését is. A Pintér Sándorék vezette tárca már meg is kezdte a „munkát”:

ellenőrző kommandókat vezényeltek az intézményekbe.

Felhívták a figyelmet a razziák veszélyeire

Az elitmed.hu orvostudományi szakportál arra hívta fel a figyelmet, hogy a razziák keretében már a napokban is megjelenhetnek a kórházakban az ellenőrző csoportok. Ez pedig így is történt.

Különös, hogy mindeddig nagy sajtóvisszhangot nem kapott a belügy hajmeresztő terve. Úgy tudni, az ellenőrzést Pintér Sándor tárcája arra vonatkozóan rendelte el, hogy megtudják: munkaidőben „valóban jelen vannak-e” az egészségügyi intézmények dolgozói.

A napokban az összes állami egészségügyi intézmény levelet kapott az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjétől, amely szerint az Egészségügyi Ellenőrzésfelügyeleti Szolgálat Főosztály elnevezésű szerv idén folyamatosan ellenőrzi „az egészségügyi dolgozói és a beteg jelenlétet az egészségügyi intézményekben és szolgáltatóknál”.

Nemcsak az orvosokat ellenőrzik Pintér Sándorék, hanem a betegeket is

Az ellenőrzések „fontossága” okán döntöttek arról is, hogy a razziák keretében mobil ellenőri egységeket hoznak létre, amelyek bárhol, bármikor elkezdhetnek kutakodni. Az ellenőrzést végrehajtók igazoltathatják a személyzetet, belenézhetnek az egészségügyi dokumentációba, valamint másolatot is készíthetnek arról.

A tárca

a betegek ellenőrzését is elrendelte,

mondván, az intézmények csak akkor kapják meg az ellátottak utáni finanszírozást, ha a páciensek az intézményben annyi napot fekszenek, amennyit egy-egy beavatkozásnál előírnak. Ugyanakkor arra már nem adtak magyarázatot, hogy miként fogják ellenőrizni például egy több száz beteget ápoló kórház esetében mindezt.

Majdnem meghalt egy beteg az ellenőrzések miatt

A szakportál beszámolója szerint márt hajnalban is akcióznak a kórházakban az ellenőrző kommandók. Ugyanis volt olyan kórház, ahová hajnali háromkor érkeztek ki az ellenőrök.

„A gyógyítás diszkréciója szenved csorbát,

a beteg személyiségi joga sérül, ha bárki ilyen helyzetben rájuk nyit.

Ilyet eddig senki sem mert megtenni. Amikor a beteg belép egy egészségügyi intézménybe, ott azonnal életbe lép az adatvédelem. Ő úgy megy be a rendelőbe, a vizsgálóba, a műtőbe, hogy annak az orvosnak tárja fel a problémáját, akiben megbízik, és ez csakis kettőjükre tartozik. Arra volt már precedens, hogy a főigazgató üzent az orvosnak, hogyha befejezte az ellátást, jöjjön az irodába, mondjuk, ha ad absurdum gyanú merült fel, hogy ittas, de még akkor sem zavarta volna meg senki ezt a nagyon érzékeny, bizalmas helyzetet”

– fogalmazott dr. Ábrahám László ügyvéd, egészségügyi szakjogász.

A portál ezzel kapcsolatban azt közölte, éppen ez történt egy fővárosi intézményben. Mint írták: amikor épp az ellenőrök vizsgálták a dokumentációt, ellenőrizték, hogy mindenki valóban ott van-e munkaidőben és dolgozik is, benyitott egy szakdolgozó azzal, hogy vészhelyzet van: jöjjön azonnal az orvos!

A „kirendeltek” azonban szóltak, hogy előbb fejezzék be az ellenőrzést (!).

Erre a jelenlévő orvos felpattant, és természetesen kirohant a beteghez, akit, mint később kiderült,

újraélesztett.

Az ebben az intézményben nagy felháborodást okozó eset a fenti szabályozók és feltételek mellett bármikor, bárhol megtörténhet – jelezték.

Az orvosok ellen hergel az Orbán-kormány

A pénzcentrum.hu által megkérdezett egészségügyi szakértők elképzelhetetlennek tartják, hogy a tavaly ellenőrzött orvosok több mint egyharmada szándékosan ne végezné el a munkáját. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő az üggyel kapcsolatban közölte: nem tartja valószínűnek, hogy az orvosok lógnának a munkahelyükről.

Emlékeztettek: a Belügyminisztérium azt állította, hogy az orvosok több mint egyharmada az ellenőrzések időpontjában, a kitűzött rendelési időben nem volt a rendelőben, vagy még telefonon sem lehetett elérni. Olyan eset is előfordult szerintük, hogy nemhogy az orvost, de a rendelőt sem találták a BM ellenőrei a megadott címen.

„Fogalmazzunk úgy, hogy erősen csodálkozom ezeken az adatokon.

Én nem látom, hogy az orvosok ekkora százalékban tömegesen ne lennének elérhetőek, különösen a rendelési időben – persze azt is tegyük hozzá, hogy az orvos is ember, akinek néha befuthat valami rendkívüli dolog. Az orvostársadalom szerintem ennél sokkal összetartóbb, amikor valaki nem tudja ellátni valamiért a szolgálatot, akkor meg szokták beszélni, hogy helyettesítéssel egy kolléga megoldja.

Fontos tudni, hogy az asszisztens nem is helyettesítheti, nem végezhet vizsgálatot az orvos helyett. Már csak azért is meg kell ezt tenniük az orvoskollégáknak, mert hogyha tartósan nincsen praxis ellátva, akkor az az önkormányzatra, mint fenntartóra száll vissza negatív értelemben, ezt pedig természetesen igyekeznek kerülni”

– mondta a lapnak Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász. Hozzátette: a hasonló, szinte már folyamatos ellenőrzéseket

hergelésnek tartja az orvosokkal szemben.

„Nem azzal van a baj, ha ellenőriznek, de némileg azért ebben az adatsorban is azt látom a Belügyminisztériumtól, hogy megint az orvosokat akarják hergelni a társadalom ellen azzal, hogy lustának állítják be őket. Csak

azt is szeretném tudni, hogy pontosan hogyan akarják biztosítani az orvosutánpótlást,

ha folyamatos ellenőrzésekkel, szabályos kommandókkal lehetetlenítik el a munkát, vajon hány fiatal fogja az orvosi szakmát választani? Le kellene végre számolni ezzel a hozzáállással, mert semmiképpen sem tesz jót”

– tette hozzá a szakember, aki maga is orvosként dolgozik.

A szakember szerint súlyos dolgok állnak a háttérben

Kunetz Zsombor hangsúlyozta: az orvosok ilyenkor az adminisztrációval igyekeznek utolérni magukat, és jó lett volna, ha kiderülnek a Belügyminisztérium ellenőrzésére vonatkozóan a pontos okok is.

„Az a 39 százalék így első hallásra tényleg rettentően magas szám, csakhogy azt közben

nem tudjuk, hogy miből ered.

Ugye az adatközlésben az szerepelt, hogy nem zajlott gyógyítási tevékenység, mikor éppen ellenőrizni voltak, de szerintem ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy az orvos »lógott«, mondjuk otthon etette a haszonállatait, hanem vagy kinti ellátást végzett a rendelőn kívül, vagy azzal a tengernyi adminisztrációt csinálta éppen, ami most már kötelessége,

viszont pont a gyógyítási tevékenységtől veszi el az időt.

Már régóta mondjuk, hogy át kellene szervezni a rendelési időket, ami jelenleg úgy néz ki, hogy van négy óra rendelés és négy óra készenlét, amire még rájön az ügyelet és egyebek is”

– részletezte Kunetz Zsombor, aki jelezte, szintén hergelési szándékot sejt az adatközlés időzítése és mikéntje között. Ezentúl felvetette, egy sokkal súlyosabb dolog állhat a háttérben.

A kormányzatnak fogalma sincs arról, hogyan működik az alapellátás

„Abban semmilyen kivetnivalót nem látok, ha a munkáltató – jelen esetben ugye az állam, az egészségügyi kormányzat – ellenőrzi a munkavállalóját a tekintetben, hogy hogyan végzi a munkát. Baj van viszont akkor, ha utólagosan próbál ellenőrzéseket végezni olyan dolgokkal, amiket már akkor meg kellett volna tennie, mikor a praxisengedélyt kiadta, akkor nem lenne például az sem, hogy düledező házakba van bejelentve praxis, gyógyítás viszont láthatóan nem folyik.

Nekem nagyon úgy néz ki az egész, hogy az egészségügyi kormányzat az előzetesen el nem végzett saját munkájából adódó, most kibukó gondokat rátolná az orvostársadalomra, ami pedig hergelés. Vagy az van, hogy

a kormánynak pontosan tizennégy éve fogalma sincs arról, hogyan működik az alapellátás,

és milyen súlyos problémái vannak”

– fogalmazott a szakember.

A pénzcentrum beszámolójában úgy összegzett: összességében tehát a megkérdezett szakértők szerint életszerűtlen, hogy az orvosok nem végeznék a dolgukat, de a folyamatos ellenőrzést legalábbis rosszindulatúnak tartják a minisztérium részéről. Egymástól függetlenül is úgy fogalmaztak, hogy ha valami, ez biztosan nem segíti elő azt a törekvést, hogy többen válasszák a fiatalok közül az orvosi hivatást.

Kapcsolódó:

Pintér Sándorék elindították a razziákat: Orvosokra és a betegekre is vadásznak

Itt van Pintérék újabb „nagy dobása”: Ellenőrző kommandókat küld az orvosokra és a betegekre a Belügyminisztérium

Valódi Hírek