Lecsapnak az orvosokra Pintérék: Döntött a belügy, jön a kórházi blokkolóóra

Itt az új „beléptető rendszer”.

A kórházba az orvosok és az intézmény más dolgozói is csak a mágneskártyáikat használva léphetnének be, sőt videófelvételt is készítenének érkezésükről és távozásukról. Mindezt Lengyel László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára ismertette csütörtökön, a Magyar Kórházszövetség konferenciájának második napján – írta a Népszava.

Mint Lengyel László kifejtette, vannak olyan kórházak, ahol az orvosi teljesítmény nagyon eltér az átlagtól, ezért vezetnék be Pintér Sándor belügyminiszter utasítására a blokkolóórás rendszert.

„Akinek nyolc órát fizetünk, az legyen benn nyolc órát”

– jelentette ki az államtitkár, akinek előadása alatt gyakran morgolódtak az orvosok és az intézményvezetők.

Bejelentése előtt Lengyel arról értekezett, hogy a kórházi orvosok átlagos bére, havi egymillió és egymillió-hétszázhétezer forint között van, és a számításai szerint a legrosszabb teljesítményt nyújtó kisvárosi kórházban egy orvosra havonta átlagosan alig több mint 7 beteg jut, miközben a legjobb, közepes városi kórházban dolgozónak havi 16 esete van.

A konferencián Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója is azt hangoztatta, hogy

valami gond van a „gyógyítási-teljesítménnyel”.

Kiss azt közölte, hogy szerinte az utolsó Covid-járvány előtti évhez hasonlítva is 12 százalékos teljesítménycsökkenés van a betegellátásban. Míg 2019 februárjában 182 425 esetet láttak el a hazai kórházak, addig idén februárban már csak 160 358-at – jegyezte meg.

„Így, ha azt számolom, hogy mennyi elmaradt ellátás volt az elmúlt időszakban, akkor most egy kicsit bele kell húznunk”

– fogalmazott a főigazgató.

 

Valódi Hírek