Mi a kín történt? Pintérék rárepültek a háziorvosokra, és visszavontak egy rakás engedélyt

Nagyon furcsa dolog történt. Pintér háziorvosok ellenőrzésére vetemedett.

Komoly hiányosságokat tapasztaltak a háziorvosok tavalyi ellenőrzésekor. Az esetek közel 39 százalékában nem találták az orvost a rendelőben.

Volt, hogy a rendelő nem is létezett

– írta meg a nepszava.hu.

Akadt olyan orvos, akit nem tudtak elérni telefonon sem.

Sok szabálytalanságot találtak Pintérék a háziorvosoknál.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár tavaly hozta létre az „ellenőrzésfelügyeleti szolgálat„-ot. A szervezet feladata, hogy összehangolja az egészségügyi szakhatóságok – az egészségbiztosító, az OKFŐ, és az egykori ÁNTSZ, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NEAK) – ellenőrzéseit, valamint feltárja a betegellátás hibáit.

Tavaly február-márciusban Baranya, Tolna, Vas, valamint Győr-Moson-Sopron megyében tartottak ellenőrzést 569 háziorvosi és az alapellátásban részt vevő fogorvosi szolgálatnál. A vizsgálatok elsősorban azon körzetekben zajlottak, amelyek orvosi vállalkozásainak egynél több bejelentett telephelye volt.

Ezt követően 2023 márciusában soron kívül további 11 háziorvosi ellátást végző szolgáltatót is felkerestek az észak-magyarországi, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli régióban.

A vizsgálat számos hiányosságot tárt fel. A háziorvosok sok esetben nem tartózkodtak a rendelőben a rendelési időben, de sok helyen a rendelési idő sem volt kifüggesztve.

A későbbi ellenőrzésre sem javult a helyzet

Egy későbbi utóellenőrzés idejére sem sikerült maradéktalanul kijavítani a korábban feltárt problémákat. Az újra vizsgált mintegy 1452 telephelyen, amit 401 háziorvosi szolgáltató működtetett, a rendelők 12 százaléka továbbra sem volt megtalálható. Az ellenőrzés időpontjában

hiába volt éppen betegfogadási idő, nem zajlott orvosi ellátás.

A NEAK ellenőrei több helyen kifogásolták, hogy a teljes nyolcórás munkaidőre bejelentett szakdolgozók csak a rendelési idő négy órájában tartózkodtak a munkahelyükön.

A portálnak nyilatkozó gyakorló háziorvosok szerint a szakdolgozóknak számtalan olyan feladatuk van, amit a rendelési idő előtt vagy után végeznek. Például elláthatnak ápolási feladatokat a páciensek otthonában, adminisztrálnak vagy éppen beszereznek a napi gyógyításhoz szükséges anyagokat, eszközöket.

A Belügyminisztérium a lap kérdésére azt írta, hogy az ellenőrzés nyomán

a valóságban nem működő telephelyek működéséi engedélyét visszavonták.

A tárca a tapasztalatok alapján a háziorvosok további ellenőrzését tartja indokoltnak. Sőt azokat kiterjesztik a háziorvosi ügyeletekre is, és azt is nézik majd, hogy valóban elérhetők-e a doktorok a rendelkezési állás idejükben.

Valódi Hírek