Mi lesz ebből? A plafonon lesznek az orvosok Takács Péter arcátlan üzenetétől

Szerinte ezt tudomásul kell venniük.

A nyáron hozott egészségpolitikai döntés, amely a hatórás munkaidőt nyolcra növelte, megtizedelte a szakorvosok számát a rendelőkben – többek között ezért is kérte Tóth Tibor a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség konferenciáján Balatonalmádiban, hogy ne szüntessék meg a rendelőkben a jelenlegi hatórás rendelést, valamint könnyítsenek a nyugdíjas orvosok visszafoglalkoztatásán.

A szakmai szövetség alelnöke után Pásztélyi Zsolt elmondta: ha az államosítás eddig el is maradt, az önkormányzati választások után sor kerülhet rá. A Medicina2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke rámutatott, hogy az önálló szakrendelők a kórházakhoz való szorosabb kapcsolódásnak sem örülnének.

„Ha rajtam múlna, lenne államosítás”

– reagált Takács Péter. Az egészségügyi államtitkár szerint a kormány ugyanakkor ezt nem akarja, ő pedig kénytelen volt elfogadni, hogy nem nyerhet mindig.

A hatórás rendelési idővel kapcsolatban közölte:

„tessék tudomásul venni, hogy a magasabb fizetéshez magasabb elvárások társulnak”.

Szerinte ugyanis napjainkban az orvosbérek meghaladják a nemzetgazdasági átlagkereset háromszorosát, így nem engedhetik meg azt a luxust, hogy hatórás munkáért nyolcórás munkabért fizessenek ki.

Megjegyezte: a jövőben nagyobb kontroll lesz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) és az Országos Kórházi Főigazgatóság részéről a szakrendelőkben.

Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója elmondta: pénz van, aki többet teljesít, annak kifizetik az ellátást. Emellett megosztotta: jelenleg 10 százalékkal kevesebb beteget látnak el a szakrendelők, mint a járványt megelőző évben.

Szondi Zita felhívta a figyelmet a létszámhiányra. Az Országos Kórházi Főigazgatóság alap és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese szerint ugyanennyire fontos „a nem megfelelő üzemméretű szakrendelők” helyzetének rendezése.

Elmondta: az országban a szakrendelők 37 százaléka úgynevezett mikroszolgáltató, éves finanszírozásuk nem éri el a 6 millió forintot, a vidéki önkormányzatok által fenntartottak pedig a betegek csupán 9,34 százalékát látják el.

Szánti Istvánné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara járóbeteg szakellátásért felelős vezetője ismertetett egy felmérést. A válaszadó intézmények 46 százaléka szerint romlott a rendelőkbe érkezők ellátása – összesen 56 intézmény fejtette ki meglátását.

Emellett az is kiderült, hogy a szakdolgozók több mint fele elégedetlen a fizetésével – a 18 százalékos emelés ellenére is, ráadásul a válaszadók 14 százaléka ennél kevesebbet kapott. Megjegyezték: kevesebben vannak, mint kellene.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek