Idősebb orvosokkal töltik be az üres háziorvosi állásokat: Az Árnyékkormány többletdíjazással mentené meg az ellátást

Új rendszerrel ösztönöznék a fiatalokat.

Bejárta a sajtót a hír, hogy 85 évesen kezdett praktizálni egy nyugdíjas nőgyógyász egy olyan Baranya megyei háziorvosi praxisban, amely tavaly január 1-je óta betöltetlen.

Ehhez a körzethez 4 falu tartozik: Kémes, Cún, Drávapiski, Tésenfa és Szaporca, összesen 1 300 lakossal. A nyár végi adatok szerint a mintegy

5 807 praktizáló háziorvos több mint fele elmúlt 60 éves,

több, mint ezren betöltötték a 70. életévüket is, ráadásul a háziorvosi körzetek 12 százaléka, a falusi körzetek 24 százaléka betöltetlen – írta a Demokratikus Koalíció (DK) keddi közleményében.

Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter szerint nagy a veszélye annak, hogy a magyarországi háziorvosi ellátás belátható időn belül összeomlik, mert nincs utánpótlás, az egyre idősebb, nyugdíjaskorú orvosok pedig egyre nehezebben tudják ellátni a háziorvosi feladatokat.

A Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után.

„Egy új ösztönző-rendszert dolgozott ki, amely magasabb fizetésekkel fog sokkal több fiatal orvost és egészségügyi szakdolgozót a háziorvosi praxisokba vonzani.

Többletdíjazással fogjuk elismerni a hátrányos helyzetű kistelepüléseken végzett háziorvosi munkát,

a megelőzésben (szűrővizsgálatokra való mozgósításban) való részvételt, illetve azt, ha megfelelő képzettséggel és felszereléssel rendelkező háziorvosok végeznek szakorvosi vizsgálatokat vagy beavatkozásokat.

Az alapellátás megerősítésével tehermentesíteni fogjuk az egészségügyi ellátás magasabb szintjeit, a szakrendelői és kórházi ellátást”

– ismertette Komáromi.

Valódi Hírek