Elegük lett Pintér Sándorékból a háziorvosoknak is: Ha ezt meglépik, vége az egészségügynek

Minden második megkérdezett meghozta a döntést.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) februárban felmérést végzett tagjai között. Az eredmények lesújtóak: az orvosok egyre kevésbé motiváltak, többet viszont még magasabb fizetésérét sem tudnának dolgozni.

Minden második megkérdezett az állami egészségügy otthagyását fontolgatja.

Az orvosok több mint fele egy ötfokozatú skálán csak maximum hármasra értékelte saját motiváltságát munkájával kapcsolatban – ötösre csak 14,7 százalékuk értékelte azt.

A megkérdezettek közel kétharmada gondolja úgy, hogy a túl magas betegszám legalább kis mértékben negatívan befolyásolja munkája minőségét. 77 százalékuk pedig teljesítménybér alkalmazása esetén sem tudná elképzelni, hogy több beteget gyógyítson, ha mégis erre kényszerítenék őket, az 93 százalékuk szerint rontaná munkájuk minőségét.

Az orvosok csak 16,8 százaléka tartja jelenlegi bérét megfelelőnek, a legtöbben – 38 százalék25 százalékos emelést tartana megfelelőnek a jelenlegi viszonyok között.

A kamara a tagjait arról is megkérdezte, hogyan képzelik el a jövőjüket a következő három évben.

Csupán 55 százalék tervezi azt, hogy a jelenlegi óraszámban továbbra is csak az állami egészségügyben dolgozzon. 26 százalékuk viszont részben a magánellátásban vállalna munkát, a közellátásban betöltött státusza rovására – írták elemzésükben.

Amelyből az is kiderült, hogy 6 százalék külföldre készül, 9 százalék pedig nyugdíjba vonul.

Valódi Hírek