Mit művelnek Orbánék Rákosrendezőn? Csattant az ostor a lakosságon

A mini-Dubaj megépítése előtt kármentesíteni kell a területet, ám az el fog tartani egy ideig.

Elrendelésnek megfelelően a MÁV Zrt. február közepén elindította a mintegy 83 bérleti és egyéb használatot biztosító szerződés megszüntetését, illetve felszólította a jogcím nélkül használókat a terület elhagyására

– közölte a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium a Népszavával.

Mint kifejtették, az eljárások során „a lehető legnagyobb méltányossággal” járnak el, 13 jogcímmel rendelkező és a 14 jogcím nélküli lakóból 8-an elfogadták a felajánlott lakásokat, a többiekkel még egyeztetnek.

Kapcsolódó: Penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj miatt költözésre kényszerült lakónak

Mindeközben már felmérték a rákosrendezői területen lévő kommunális és egyéb hulladék mennyiségét, amelynek jelentős része ártalmas az egészségre. Jelenleg a hulladékmentesítést és a kármentesítést célzó közbeszerzési kiírások összeállítása zajlik. A hulladékmentesítés a tervek szerint 2024 végéig tart, ám a felszín alatti szennyezettség felmérése, a mentesítésre alkalmas műszaki megoldás tervezése csak 2025 szeptemberére fejeződik be.

Az építkezés azonban csak a kármentesítés után kezdődhet meg.

Mellesleg a területen illegálisan elhelyezett hulladék mennyisége a becslések szerint több mint 190 ezer köbméter.

Mi a helyzet a projekttel?

Április 11-én írtunk arról, hogy a rákosrendezői beruházásról szóló nemzetközi megállapodást tárgyalja az Országgyűlés.

Januárban a kormányzat nyilvánosságra hozta annak a nemzetközi megállapodásnak a tervezetét, amely alapján az Egyesült Arab Emírségekből érkező befektető felépítheti a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajt. Február közepén érkezett a hír, hogy megkezdődött a rákosrendezői terület előkészítése. Jogi értesítést kaptak a bérlők és a jogcím nélküli területhasználók. Erről a Lázár János vezette minisztérium számolt be.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 13-án jelentette be, hogy megállapodás született Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között a gazdasági együttműködésről, amelynek keretében 5 milliárd eurós óriásberuházással új városrész épül a Rákosrendező vasútállomás környékén. A tárcavezető hozzátette, hogy a megállapodás keretet ad az Eagle Hills ingatlanfejlesztő óriásvállalat komplex fejlesztési tervének.

A kormány március 28-án terjesztette az Országgyűlés elé az államközi szerződéstervezetet.

Kapcsolódó: Nyélbe ütötték a boltot az arabokkal Lázárék, megépül a mini-Dubaj Rákosrendezőn

Tűz ütött ki Rákosrendezőn

Vasúti talpfák kaptak lángra április 8-án, hétfőn késő este Budapest XIV. kerületében, Rákosrendező állomás Teleki Blanka utca felőli oldalán. A tüzet kedd késő délutánra sikerült eloltaniuk a szakembereknek. A tűzeset körülményeiről és az oltási munkálatokról >>ITT<< írtunk részletesen.

A közelben lakó Garay Klára Podmaniczky-díjas városvédő a történtekkel kapcsolatban úgy fogalmazott a Népszavának,

„különös, hogy épp most gyulladtak ki a halmokban álló talpfák Rákosrendezőn. Így mindenképpen olcsóbban megszabadulhattak tőlük, mintha el kellett volna szállítani, majd ártalmatlaníttatni kellett volna azokat”

Megjegyezte, hogy a környéken élők napokig lélegezhették be a mindenféle szennyező anyagot tartalmazó füstöt.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint vizsgálják a tűzeset körülményeit, egyelőre nem tudnak bővebb tájékoztatást adni arról, hogy pontosan miért csaptak fel a lángok.

Kapcsolódó:

A DK a 300 milliárd forintos mini-Dubaj helyett a megfizethető bérlakások építését támogatja

Valódi Hírek