Lázár Jánosék beindultak: Csomagolhat a lakosság, súlyos lépéseket tesz a minisztérium

Lázár Jánosék kiürítik a területet, hogy létrejöhessen egy mini Dubaj.

Mint írtuk, a kormányzat nyilvánosságra hozta annak a nemzetközi megállapodásnak a tervezetét, amely alapján az Egyesült Arab Emírségekből érkező befektető felépítheti a Rákosrendezőre tervezett mini Dubajt.

Orbán Viktorék szinte felmondhatatlan gazdasági együttműködést kötnek épp a beruházóval. A kivitelezésért felelős vállalat a hírek szerint a Burdzs Kalifát is részben megálmodó, annak építését lebonyolító Mohamed Alabbar.

Kiürítik a területet

Megkezdődött a rákosrendezői terület előkészítése. Jogi értesítést kaptak a bérlők és a jogcím nélküli területhasználók – tájékoztatta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a tárca elrendelése alapján a MÁV Zrt. megindította

a bérleti és egyéb használati jogviszonyok felmondását,

illetve felszólította a hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok használóit a terület átadására.

A beruházás előkészítésének következő lépéseként a leégett Budapest Sportcsarnok (BS) bontásából származó, az érintett területen összegyűlt mintegy 175 ezer tonnányi építési törmelék elszállítására. Emellett az állam tulajdonában lévő vasúti anyagok értékesítésére, illetve a terület rekultivációjára (a károsodott környezet rendezése, alkalmassá tétele a tervezett beruházásra – szerk.), kármentesítésére kerül majd sor – ismertette a tárca.

A munkálatok során az illetéktelenek helyszínen tartózkodása nemcsak tilos, de veszélyes is – tették hozzá.

Az ÉKM célja, hogy a nyár végére a terület kiürítése befejeződjön, és megindulhasson az ingatlanfejlesztés következő szakasza – közölték.

Már a héten akcióba lendült a tárca

Eközben a területek előkészítése a héten megkezdődött. Ez azután történt, hogy a minisztérium – mint a MÁV Zrt. tulajdonosi joggyakorlója – elrendelte a vasúttársaság által kötött valamennyi bérleti, lakásbérleti és egyéb használatot biztosító szerződés haladéktalan megszüntetését.

Az ÉKM a jogcím nélküli területhasználókkal kapcsolatban ugyancsak a szükséges intézkedések megtételére, és – amennyiben indokolt – a jogi eljárások megindítására utasította a vasúttársaságot – tértek ki rá a közleményben.

A MÁV Zrt. az elrendelésben foglaltaknak megfelelően elindította a mintegy 65 bérleti és egyéb használatot biztosító szerződés megszüntetését, így

a héten minden érintettnek kiküldték a felmondásról

vagy a közös megegyezés kezdeményezéséről szóló értesítést. A területen megvalósuló ingatlanfejlesztés előfeltétele, hogy a jogcím nélkül használók is elhagyják a területet.

A barnamezős beruházás előkészítéséhez szükséges szállítási és kármentesítési munkálatok idején a területen illetéktelenek ott tartózkodása nemcsak tilos, de veszélyes is. A közlemény szerint a hatóságnak joga, de egyúttal felelőssége is, hogy a közel két tucatnyi, jogcím nélküli szervezet és magánszemély

eleget tegyen a felszólításnak, és elhagyja a fejlesztési területet.

Az ÉKM és a vasúttársaság a kiürítési eljárások során nemcsak a jogszabályok maradéktalan betartásával, hanem a lehető legnagyobb méltányossággal igyekszik eljárni. A lehetőségeikhez mérten segítenek a lakásbérlők számára alkalmas, alternatív bérleti, illetve lakhatási lehetőségek beazonosításában és biztosításában is – írta Lázár János tárcája.

A felelős miniszternek se’ híre, se’ hamva

Lázár időközben köddé vált, az Orbán Viktor által közzétett videón, amely a kormányülésen készült, nem látható az építési és közlekedési miniszter. Az ÉKM szerint a politikus részt vett a megbeszélésen, arról azonban nem adtak információt, hogy miért bujkált a kamera elől.

Mindenesetre a kormányfő a minap két államtitkár azonnali hatályú felmentéséről döntött. Egyiket Lázár javaslatára menesztette, így a vasútvonalak mumusa nem járhat messze.

Valódi Hírek