Koránt sincs vége: Odapörkölhetnek Orbán embereinek a mini-Dubaj miatt csütörtökön a parlamentben

Többek között a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubaj is terítékre kerül az Országgyűlésben.

A rákosrendezői beruházásról szóló nemzetközi megállapodást tárgyalja csütörtökön az Országgyűlés. A napirenden az ingatlan-nyilvántartással, az anyakönyvezéssel és a honvédek jogállásával összefüggő javaslatok is szerepelnek.

A parlamenti honlap tájékoztatása szerint az ülés 9 órakor kezdődik.

Egyebek mellett az elektronikus ingatlan-nyilvántartás bevezetésével függ össze az első napirendi pont, az egyes ingatlan-nyilvántartási tárgyú és kapcsolódó törvények módosítása.

Az egyes anyakönyvezéssel összefüggő törvények módosítására vonatkozó kormányzati javaslat rögzítené, hogy az elektronikus anyakönyvbe magyar állampolgárnak két utónevet lehet bejegyezni.

A képviselők megvitatják az egyes agrártárgyú törvények módosítását, amely 23 ágazati jogszabályt módosít.

Napirenden szerepel a honvédek jogállásával összefüggő törvények kormány által kezdeményezett módosítása is. Az indoklásban emlékeztetnek arra, hogy júliustól törvény helyett kormányrendelet szabályozza a honvédek jogállását. A mostani változtatásnak az a célja, hogy biztosítsa a jogrendszer koherenciáját, például a köztársasági elnök jogköreit továbbra is törvényben fogják szabályozni – részletezték.

Két külügyi tárgyú törvényt is tárgyalnak a képviselők

Az egyes külügyi tárgyú törvények módosítása alapján a köztársasági elnök a külügyminiszter javaslatára rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozhat – megbízatásának idejére – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar állampolgárságú állandó és egyéni teljes jogú tagjának.

A Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetése a rákosrendezői beruházás alapjait teremti meg. Az egyezmény szerint a magyar állam vállalja, hogy infrastruktúra-fejlesztési projektet valósít meg, míg az Egyesült Arab Emirátusok egy, az ország általa megjelölt gazdasági társaságon keresztül ingatlanberuházást hajt végre.

A mini-Dubaj előkészületeiről

Ahogy januárban beszámoltunk róla, a kormányzat nyilvánosságra hozta annak a nemzetközi megállapodásnak a tervezetét, amely alapján az Egyesült Arab Emírségekből érkező befektető felépítheti a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajt.

Február közepén érkezett a hír, hogy megkezdődött a rákosrendezői terület előkészítése. Jogi értesítést kaptak a bérlők és a jogcím nélküli területhasználók. Erről a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium számolt be.

Kapcsolódó: Lázár Jánosék beindultak: Csomagolhat a lakosság, súlyos lépéseket tesz a minisztérium

Megállapodtak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 13-án jelentette be, hogy megállapodás született Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között a gazdasági együttműködésről, amelynek keretében 5 milliárd eurós óriásberuházással új városrész épül a Rákosrendező vasútállomás környékén.

A tárcavezető hozzátette, hogy a megállapodás keretet ad az Eagle Hills ingatlanfejlesztő óriásvállalat komplex fejlesztési tervének.

A kormány március 28-án terjesztette az Országgyűlés elé az államközi szerződéstervezetet.

Kapcsolódó: Nyélbe ütötték a boltot az arabokkal Lázárék, megépül a mini-Dubaj Rákosrendezőn

Tűz ütött ki Rákosrendezőn

Vasúti talpfák kaptak lángra április 8-án, hétfőn késő este Budapest XIV. kerületében, Rákosrendező állomás Teleki Blanka utca felőli oldalán.

A tüzet kedd késő délutánra sikerült eloltaniuk a szakembereknek. A tűzeset körülményeiről, az oltási munkálatokról >>ITT<< írtunk részletesen.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Botrányos: Penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj miatt költözésre kényszerült lakónak (+videó)

A DK a 300 milliárd forintos mini-Dubaj helyett a megfizethető bérlakások építését támogatja

Valódi Hírek